Prix Bohemia Radio představí to nejlepší z rozhlasového dokumentu a dramatu

30. září 2016

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio představí rozhlasový dokument a drama. Letošní ročník se uskuteční v Olomouci 3. až 5. října, nabídne také konferenci na téma tvorby pro děti, seminář investigativní žurnalistiky a bohatý doprovodný program. Čestnou prezidentkou festivalu se stala herečka Hana Maciuchová.

Blížící se 32. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2016, který se uskuteční od 3. do 5. října v Olomouci, nabídne bohatý program odborné, ale i laické veřejnosti. Tři festivalové dny představí rozhlas v různých podobách s cílem oslovit posluchače všech věkových kategorií.

„Festival vstupuje do zcela nové éry své existence. Po mnohaletém působení v Poděbradech a dvou letech v Praze se přesouvá do Olomouce, do města, které nabízí nové prostory, nové možnosti a v neposlední řadě i zcela novou atmosféru a rozměr akce,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a zároveň doplňuje: „Určitě si nenechám ujít nic z bohatého programu, zejména seminář Jak se dělá kauza nebo konferenci o rozhlasové tvorbě pro děti.“

Program pro odbornou veřejnost láká na investigativní žurnalistiku

V pondělí 3. října je pro odbornou veřejnost připravena konference na téma „Tvorba pro děti“, které se zúčastní hosté z České republiky, ale i ze zahraničí. Úterý 4. října nabídne pro odbornou veřejnost poslech v kategorii Drama, seminář investigativní žurnalistiky s hosty Jankem Kroupou, Janou Klímovou, Tomem Nicholsonem a Markem Vagovičem, středa finále kategorie Dokument.

„Rozhlas mě provází od malička. Nejdříve jako posluchačku, pak jako herečku, která měla a má možnost pro něj pracovat. O to víc mám radost, že se festival přesouvá do mého kraje. Věřím, že přitáhne pozornost nejen studentů vysokých škol, ale i ostatních Olomoučanů. Těším se na diskuse odborníků, postřehy veřejnosti a věřím v rozšíření rozhlasové posluchačské obce,“ uvedla Hana Maciuchová, čestná prezidentka festivalu Prix Bohemia Radio.

Doprovodný program festivalu pro všechny věkové kategorie

Doprovodný program festivalu nabídne široké veřejnosti velký počet akcí na různých místech města Olomouc. Hned v pondělí 3. října veřejnou besedu s herečkou Hanou Maciuchovou ve velkém studiu regionálního studia Českého rozhlasu Olomouc a od 20.00 hodin pak veřejnou akci s volným vstupem Radio Wave Live Session v prostorách Jazz Tibet Clubu.

V úterý 4. října pozve Ušoun Rušoun všechny malé i velké děti na Dopoledne s Rádiem Junior v Pevnosti poznání a den zakončí divadelní představení Vykřičené domy v Moravském divadle Olomouc. Vstupenky na představení je možné zakoupit v pokladně divadla. Závěr festivalu obstará prezentace a křest knihy o době Karla IV. v budově Českého rozhlasu Olomouc na Horním náměstí.

Po celou dobu festivalu bude Český rozhlas o dění informovat posluchače – v rámci běžného vysílání celoplošných a regionálních stanic, ale i speciálních pořadů vysílaných přímo z centra dění – mobilního studia R-stream na Horním náměstí. Představí se také vydavatelství Radioservis s pestrým výběrem audioformátů na CD.

Hlavní festivalové kategorie slibují drama

V hlavních rozhlasových kategoriích vybrala porota sedm finalistů z došlých třiceti šesti přihlášek v kategorii Drama a šest finalistů z dvaceti osmi přihlášených v kategorii Dokument. Vítězové budou známi 5. října.

Do finále v kategorii Drama postoupila tato díla: Eva Blechová: Pro patria mori, Gabriela Preissová: Její pastorkyňa, Marek Epstein: Pescho, Pavel Molek: Má protentokrát obsazená vlast, Petr Pýcha: Benzína Dehtov, Eva Blechová: Audies. Až po uši a Ferenczová Zuza: Problém (Vyskočit z kůže).

V nominaci poroty Dokument: Dan Moravec: Čechy Čechům, Dominik Mačas: Dobyvatel ztracené krásy (z cyklu Dobrá vůle), Jan Hanák: Diptych, Tereza Reková: V zajetí filmu (z cyklu Dobrá vůle), Radim Nejedlý: 7200 a Lubomír Smatana / Pavel Polák: 365 mrtvých jako dní v roce.

Více informací o festivalu, kompletní program, fotografie a videa naleznete také na webu prixbohemiaradio.cz

autor: Pavel Kachlík
Spustit audio