Soutěžní kategorie DOKUMENT

22. září 2016

V letošním ročníku soutěžilo 28 rozhlasových dokumentů, jež zastupovaly všechny významné dokumentaristické a publicistické řady jednotlivých stanic Českého rozhlasu. Osvěžující byla i účast pořadů Rádia Proglas, jež svým statutem komunitního rádia vytváří dobrý předpoklad pro budoucí rozšíření soutěže o studentská nebo internetová rádia. V letošním výběru se podařilo pokrýt velké spektrum společenských, sociálních i kulturních témat, převažovaly však spíše publicistické přístupy k dokumentární tvorbě. Odborná porota se shodla na tom, že letošní ročník soutěže - zejména veřejná prezentace dokumentů a diskuse o nich, je výbornou příležitostí pro povzbuzení tvůrců a dramaturgů k větší odvaze formálně experimentovat a spoléhat se na výpovědní hodnotu dobře zvukově zachycené situace.


Jan Hanák – Diptych

Příběh, či lépe svědectví o smrti, její nevyhnutelnosti, strachu z ní a smíření s ní, což je něco docela jiného, než rezignace.



Dominik Mačas – Dobyvatel ztracené krásy

Přes den Tony Šupák, večer umělec. Hrabalovský portrét dělníka, básníka a výtvarníka Pavla Štýbra. Pavel Štýbr vede dvojí život. Přes den tvrdě pracuje jako vyklízeč objektů, ořezává stromy nebo seká trávu. Ve svém volnu se pak věnuje výtvarnému umění a poezii. Velmi citlivě vnímá všechnu obyčejnou krásu kolem sebe a dokáže ji objevit i tam, kde ostatní vidí jen špínu a harampádí.



Dan Moravec – Čechy Čechům

Hate Free je iniciativou lidí, kteří, jak uvádějí, usilují o život bez násilí a nenávisti. Pod záštitou Úřadu vlády ČR a Agentury pro sociální začleňování. Hate Free, česky Bez nenávisti, je terčem nenávistných útoků prakticky každý den. Na internetu. Ti lidé se neustálému přívalu nenávisti vlastně smějí. Přesto, jak přiznávají, formuje i jejich osobní životy. Lidé z Hate Free jsou tak hromosvodem mnoha frustrací, strachů, zmanipulovaných informací, a chtějí takovým hromosvodem být. Cítí to jako vlastní úlohu.


Tereza Reková – V zajetí filmu

Vítězslav Tichý má lehce bizarní koníček. Doma si vede sbírku všech filmů, které kdy vznikly v Česku či na Slovensku. Už teď má doma více než 11 000 záznamů – a k tomu vlastní i kompletní literaturu o filmu, plakáty, fotosky... Jak ale sbírku (hlavně na kazetách VHS) zachovat? A co na to jeho rodina?



Radim Nejedlý – 7200

Klubové fanouškovství je specifický fenomén. Příznivci hokejového klubu věnují své vášni obrovské množství času a peněz. Mnohdy je ovšem fandění danému klubu spojeno i s nacionalismem, respektive se zbytnělým lokálním patriotismem. Jelikož sám na hokej chodím, poznal jsem na vlastní kůži, jak je tato napínavá hra podmanivá. Rozhodl jsem se natočit dokument s názvem 7200. Dokument přibližuje svět brněnských hokejových fanoušků. Spíše by ovšem bylo na místě říci světy. Každý z fanoušků je jiný, od těch radikálních až po vysokoškolské profesory a umělce.



Pavel Polák, Lubomír Smatana – 365 mrtvých jako dní v roce

Rovensko pod Troskami je malá obec, která leží v samém srdci Českého ráje. 10. května roku 1945 zůstalo v Rovensku ležet před školou 365 mrtvých lidí - vojáků, civilistů, žen a dětí. Odplata za léta ponížení v protektorátu byla krvavá. Veřejné tajemství si obyvatelé Rovenska nechávali pro sebe po desetiletí. Ticho prolomil až Pavel Matys, který se do obce přistěhoval.

autor: zuf
Spustit audio