Benoît Bories představí zvukové instalace, které přivádějí památky znovu k životu

27. březen 2017

Máte rádi historii, hudbu, zvuk a nové technologie? V tom případě byste si neměli nechat ujít přednášku francouzského dokumentaristy a zvukového tvůrce Benoît Bories. Ten v úterý 21. března představí na festivalu Prix Bohemia Radio svou práci Způsob odrážení zvuků minulosti do přítomnosti.

Zvukovým instalacím se Bories začal věnovat před dvěma lety, když byl požádán, aby vytvořil svou první instalaci s názvem Zmatení v Jakobínském klášteře ze 13. století v Toulouse.

Své zkušenosti pak využil i při vytváření projektu rezonujícího téma ženských vězení za druhé světové války. V budoucnu se chystá vytvořit zvukovou instalaci o eko turismu v Austrálii.

Veškeré zvuky, které jsou v instalacích ke slyšení, vytváří a nahrává Bories sám. „Ve svých projektech často používám neupravené zvuky. Každý z nich vypráví svůj vlastní příběh, který byl nahrán v určitém kontextu. I když je pak převedu do elektroakustické kompozice, udržují si své charakteristické znění,” vysvětluje.

Samotný proces tvorby však začíná mnohem dříve a je složitější. Nejprve musí Bories vybrat to správné místo, pro které instalaci vytvořit. Následně se věnuje nahrávání různých ruchů a zvuků, které s místem souvisí. Ty pak vzájemně kombinuje a vytváří celou zvukovou kompozici, která je poté z reproduktorů v daném místě pouštěna.

„Samozřejmě si musím před tím, než se samotnou prací na projektu vůbec začnu, vyhledat různé informace a zjistit si něco o místě, či památce. Zároveň je však pro mě důležité, mít na celý prostor osobní náhled. Většinu věcí si tedy postupně dohledávám až v průběhu nahrávání,” upřesňuje Bories.

Více se o tomto unikátním způsobu oživování historie a památek můžete dozvědět na přednášce Benoît Bories, která proběhne v úterý 21. března od 12.30 do 14.00 hodin ve Filmovém sále Uměleckého centra UP. Akce je přístupná veřejnosti i bez akreditace a proběhne v anglickém jazyce.

autor: Kristina Jochmannová
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři