Drábkovy Vykřičené domy zakončily druhý festivalový den

5. říjen 2016

Komorní tragikomedie pro vypravěče, zapadlou hvězdu showbyznisu, jejího domácího pomocníka a několik skvělých mluvících předmětů vypráví o těžkostech v dnešní uspěchané době.

V Moravském divadle Olomouc se v úterý večer v rámci Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2016 představilo Divadlo v Dlouhé s adaptací rozhlasové hry Davida Drábka Vykřičené domy.

Herci Jan Vondráček, Helena Dvořáková, Tomáš Borůvka, Jiří Wohanka a Klára Sedláčková-Oltová oprášili texty, protože derniéra Vykřičených domů byla před půl rokem.

Také se museli vypořádat s velkým jevištěm. Původně se totiž hra hrála v kavárně na malém prostoru. Pod taktovkou režisérů Kristýny Svozilové a Adama Svozila tak herci znovu nastudovali hru během tří hodin.

Vykřičené domy Divadla v Dlouhé v Moravském divadle Olomouc

Po skončení představení moderátorka Kateřina Rathouská přivítala na besedě právě režisérskou dvojici Kristýnu Svozilovou a Adama Svozila. Ty následně na jevišti vystřídal autor hry David Drábek, který zavzpomínal na svá studentská léta v Olomouci. Kromě toho se zmínil i o svém patnáctiletém působení ve studiu Hořící žirafy.

Vykřičené domy jsou Drábkovou rozhlasovou prvotinou, která v roce 2008 získala ocenění na festivalu Prix Bohemia Radio. V rozhlasové hře jsme mohli slyšet Hanu Maciuchovou, která je současnou čestnou prezidentkou festivalu. Dále se tam představila Taťiana Vilhelmová a Igor Bareš.

Představení Vykřičené domy a beseda s Davidem Drábkem byla pro velkou část účastníků festivalu Prix Bohemia Radio velmi příjemným zakončením den.

Vykřičené domy Divadla v Dlouhé v Moravském divadle Olomouc
Spustit audio