Na festivalu zasedne poprvé porota složená ze studentů českých vysokých škol

15. březen 2017

Novinkou 33. ročníku festivalu původní rozhlasové tvorby je studentská porota. Nápad vznikl z iniciativy studentů vysokých škol z celé České republiky se společným zájmem aktivně se na festivalu podílet. Vítězové jednotlivých kategorií obdrží od studentů ocenění - Cenu studentů, která bude předána po skočení každého z poslechových dnů.

„Paralelně s mezinárodní odbornou porotou, která na základě poslechů děl ze shortlistů vybere vítěze, zasedne tento rok také porota studentská. V porotě jsou zástupci Univerzity Palackého, Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity, po zhodnocení udělí cenu v každé kategorii. Jsme zvědaví, jestli se budou hodnocení a vkus obou porot shodovat,“ uvedl ředitel festivalu Prix Bohemia Radio Josef Podstata.

Hlavním úkolem studentské poroty v kategoriích Drama a Dokument je sledovat námět a jeho rozvíjení, dramaturgický záměr a práci na textu, režijní pojetí a zpracování, herecké výkony, zvukový design, práci s hudbou, originalitu a celkový dojem z díla.

Studentská porota kategorie Reportáž sleduje při hodnocení význam a dopad příspěvku, originalitu námětu, přístup ke zpracování, zdrojovou úplnost, komplexnost a zasazení do kontextu, vyváženost, práci se zvukem a jazykovou a vyjadřovací úroveň.

„Jsme velmi rádi, že Univerzita Palackého v Olomouci programově a ideově rezonuje na festivalu Prix Bohemia Radio. Věřím, že se naší univerzitě, kde je aktuálně jedno z mála odborných pracovišť, které se věnuje rozhlasové tvorbě, a festivalu Prix Bohemia Radio podařilo revitalizovat zájem o rozhlas. Myslím, že předsudek, že je rozhlas pro střední generaci se daří bourat a jsem přesvědčen, že návštěvnost bude skvělá“, uvedl prorektor pro vnější vztahy Univerzity Palackého v Olomouci Petr Bilík.

Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy Univerzity Palackého

Studenti budou mít možnost reflektovat tvorbu rozhlasových autorů svou vlastní optikou. Studentská porota navíc vybírala ze všech přihlášených příspěvků, nejenom z těch, které byly na shortlistu. Studentská porota vytvoří pomyslný kontrast k porotě odborné.

Spolupráce se studenty se uskuteční také v dalších oblastech. Vzhledem k tomu, že během festivalu do Olomouce přijede řada zahraničních účastníků – zejména porotců, ale i tvůrců jednotlivých děl, byla pro spolupráci na zajištění tlumočení oslovena Katedra anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Studenti oboru tlumočnictví a překladatelství tak budou moci získat cenné zkušenosti a vyzkoušet si již nabyté dovednosti v oboru tlumočnictví během poslechových dnů kategorie Dokument a Drama a rovněž během slavnostního zakončení festivalu, který se uskuteční za účasti hostů ze zahraničí.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio