Nejlepší dokument, nejlepší drama a rozhlasové legendy ocenil festival Prix Bohemia Radio

7. říjen 2016

Slavnostní galavečer zakončil v Arcibiskupském paláci v Olomouci 32. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Své ceny si přebrali vítězové v soutěžních kategoriích Drama a Dokument.

Slavnostní večer zahájila čestná prezidentka festivalu Hana Maciuchová a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Právě ten hned na začátku večera předal Ceny za celoživotní přínos. Do Síně slávy generální ředitel Českého rozhlasu uvedl multiinstrumentalistu, skladatele a textaře Jana Spáleného a rozhlasového autora a publicistu Josefa Veselého.

Společensky vytěsňované téma, skvělý zvuk i reflexe současných témat

Do finále soutěžní sekce DOKUMENT postoupilo z 28 přihlášených pořadů šest. První místo obsadili Jan Hanák: Diptych a Dominik Mačas: Dobrá vůle – Dobyvatel ztracené krásy. Druhé místo odborná porota z důvodů shodných výsledků dvou výherců prvního pořadí neobsadila. Třetí cena patří Danielu Moravcovi: Čechy Čechům – bez nenávisti.

Večerem provázela moderátorka Jitka Novotná

Porota se rozhodla udělit dvě první místa, a to dílům rozlišného charakteru. U prvního z nich ocenila především společensky vytěsňované téma umírání a smrti, zachycené pomocí sevřeného dialogu autora a umírajícího, který přerůstá ve filosofický traktát o životě a smrti.

Dalšímu vítěznému dokumentu naopak dominovala precizní zvuková kompozice, díky které se autorovi podařilo situačně vykreslit portrét hrabalovského pábitele bez zvýrazňování sebe jako tvůrce.

Čestná prezidentka festivalu Hana Maciuchová

Poté prezident Herecké asociace Jiří Hromada předal Viktoru Preissovi Cenu za herecký výkon, takzvanou Rozhlasovou Thalii.

Mimořádné herecké výkony, skvělý zvukový design a režisérský vklad ocenila porota u soutěžních dramat

Vítězem kategorie Drama se stal pořad Zuzy Ferenczové Problém (Vyskočit z kůže). Porota ocenila vynikající zpracování naléhavého tématu, mimořádné herecké výkony a důsledně propracovanou mikrokresbu zvukového designu. Cenu za první místo předala čestná prezidentka festivalu Hana Maciuchová autorce rozhlasové úpravy a dramaturgyni Zuzaně Drtinové Vojtíškové.

Druhé místo získal pořad Benzína Dehtov Petra Pýchy. Porota zde zdůraznila, že tradiční psychologicko-realistický přístup byl, díky spontánnímu a autentickému herectví, režisérskému vkladu a zvukovému designu, povýšen na audiofonní zážitek. Cenu si převzal režisér Aleš Vrzák.

Do síně slávy byl uveden rozhlasový autor a publicista Josef Veselý

Třetí místo obsadil pořad Pro patria mori s použitím básně Wilfreda Owena v překladu Kláry Novotné, jehož autorkou je Eva Blechová. Podle mínění proroty v rámci přihlášených děl jde o ojedinělý případ inovativního přístupu ke zvukovým výrazovým prostředkům a jejich dramaturgickému zpracování. Cenu z rukou členky poroty Otílie CSeicsner převzala dramaturgyně Klára Novotná.

Těšíme se u dalšího ročníku v březnu

O hudební doprovod se během večera postarala nevšední jazzová formace PRIME TIME VOICWE, kterou tvoří dámské vokální trio ve spojení se třemi skvělými instrumentalisty-jazzmany. Jejich repertoár obsahuje nové, původní, ale i staré známé i méně známé filmové, jazzové, swingové melodie v nových harmonických i rytmických souvislostech.

Večer zakončil ředitel festivalu Josef Podstata, který poděkoval všem účastníkům za příjemnou atmosféru během festivalu a všechny pozval na další ročník PRIX BOHEMIA RADIO 2016, který se uskuteční ve dnech 20. – 23. března 2017 v Olomouci.

Dopoledne s Rádiem Junior plné her
Spustit audio