Největším problémem studentských médií je udržitelnost členů

23. březen 2017

V rámci festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio proběhlo i setkání studentských médií. Studentské spolky z šesti různých univerzit během čtvrtečního dopoledne diskutovaly na téma motivace, udržitelnost a vnitřní komunikace pod vedením lektorky Zuzany Ježkové z Akademického centra studentských aktivit.

První polovina probíhala prostřednictvím diskuze, kde jednotlivé spolky hovořily o problémech, se kterými musí při své činnosti potýkat. Univerzitní rádia a televize z Olomouce, Ostravy, Prahy nebo také Brna mají všeobecně nejčastější potíže s dlouhodobou udržitelností členů, podporou ze strany univerzity a financováním.

Setkání studentských médií

Na konci první části programu tak spolky došly k závěru, že každá univerzita přistupuje ke svým studentským médiím jiným způsobem.

„Obsahově mě podněty nepřekvapily, ale co jsem nečekala a hodnotím velmi pozitivně je živelnosti diskuze. Zástupci studentských médií na sebe hodně reagují a snaží se sobě navzájem pomoci,“ hodnotí diskuzi koordinátorka setkání Zuzana Řezníčková.

Setkání studentských médií

V druhé polovině se Ježková dle svých slov snažila spolkům předat „praktický a psychologický pohled na to, jak s lidmi pracovat.“

Za pomoci prezentace vysvětlovala, jak přistupovat k různým typům osobnosti, a že nejlepší způsob, jakým lze členy motivovat je sdílení vlastních hodnot. Dále je podle ní důležité brát v potaz, že každý do média vstupuje s jinými představami a cíli.

„Velmi přínosné bylo zjištění, že mají i ostatní spolky podobné problémy. Když během pravidelných setkávání, které do budoucna plánujeme, uvidíme, že se někomu daný problém povedlo vyřešit, je to určitě motivace k další činnosti. Může nám to v mnohém pomoci,“ zhodnotila setkání studentských médií jedna z účastnic.

Setkání studentských médií
autor: Lucie Kačerová
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři