Porota rozhodla o výsledcích letošního ročníku rozhlasového festivalu Prix Bohemia Radio

6. říjen 2016

Na závěrečném večeru Prix Bohemia Radio v Arcibiskupském paláci v Olomouci převzali ocenění výherci kategorie drama a dokument. Prvenství získali Zuza Ferencová za své rozhlasové drama Problém (Vyskočit z kůže) a Jan Hanák za dokument Diptych, společně s nečekaně dalším prvním místem pro Dominika Mačase s Dobyvatelem ztracené krásy z cyklu Dobrá vůle. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral ocenil také tři rozhlasové legendy.

U příležitosti letošního 32. ročníku Prix Bohemia Radio byli vyhlášeni výherci tří rozhlasových děl v hlavních soutěžních kategoriích festivalu - Dokument a Drama.

Ve finále kategorie Drama se umístila na prvním místě Zuza Ferenczová: Problém (Vyskočit z kůže). Druhé místo získal Petr Pýcha: Benzína Dehtov a třetí Eva Blechová: Pro patria mori.

V sekci Dokument první místo obsadili Jan Hanák: Diptych a Dominik Mačas: Dobrá vůle – Dobyvatel ztracené krásy. Druhé místo odborná porota z důvodů shodných výsledků dvou výherců prvního pořadí neobsadila. Třetí cena patří Danielu Moravcovi: Čechy Čechům – bez nenávisti.

„Letošní ročník Prix Bohemia Radio nabídl nesmírně kvalitní příspěvky v obou soutěžních kategoriích. Ukázal rozmanitost rozhlasové tvorby a přinesl bohatý doprovodný program. Těší mě, že festival zaujal veřejnost a navštívily ho stovky posluchačů rozhlasu, studentů i odborníků. Příští ročník uspořádá Český rozhlas rovněž v Olomouci a již nyní mohu oznámit, že třetí soutěžní kategorií, navíc mezinárodní, bude reportáž,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Tři významné osobnosti, které spojily svou profesní kariéru s rozhlasem, dnes převzali speciální ocenění. Do rozhlasové Síně slávy uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral rozhlasového autora a publicistu Josefa Veselého a skladatele a textaře Jana Spáleného, jehož jméno je rovněž úzce spjato s Českým rozhlasem.

Cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře převzal herec Viktor Preiss za roli Václava Talicha ve hře "Má protentokrát obsazená vlast".

autor: Jiří Hošna
Spustit audio