Festival obdržel 51 přihlášek ve dvou soutěžních kategoriích

24. leden 2017

Pro 33. ročník festivalu Prix Bohemia Radio byly vyhlášeny soutěžní kategorie Drama, Dokument a mezinárodní kategorie Reportáž. Autoři přihlásili do soutěže celkem 33 dokumentů a 18 dramat. Pro zahraniční účastníky kategorie Reportáž je doba pro přihlášení prodloužena do 31. ledna. Názvy děl, která budou vybrána, budou známy 20. února.

Nová mezinárodní soutěžní kategorie Reportáž je otevřená jak tvůrcům z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, tak i ze zemí přizvaných vysílatelů. Český rozhlas se při organizaci letošního ročníku může navíc opřít o partnerství s veřejnoprávními vysílateli ze zemí V4 - jmenovitě Rozhlasem a Televizí Slovenska (RTVS), rozhlasem Polskie Radio a maďarským MTVA.

V každé soutěžní kategorii budou uděleny tři hlavní ceny Prix Bohemia Radio. Vítězové na prvních třech místech v kategorii Reportáž budou díky podpoře Mezinárodního visegrádského fondu oceněni finanční odměnou ve výši 1 500, 1 000 a 500 eur.

Ocenění pro tvůrce, rozhlasové legendy i za herecké výkony

„Minulý ročník festivalu nabídl kvalitní příspěvky v obou soutěžních kategoriích. Ukázal rozmanitost rozhlasové tvorby a přinesl bohatý doprovodný program. Věřím, že zajímavé soutěžní příspěvky přinese i další ročník, pro který jsme dokázali získat podporu Mezinárodního visegrádského fondu a který jsme rozšířili o třetí soutěžní mezinárodní kategorii Reportáž,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

René Zavoral vyhlašuje 32. ročník festivalu Prix Bohemia Radio

Generální ředitel Českého rozhlasu udělí zároveň Cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře, kterou Český rozhlas uděluje ve spolupráci s Hereckou asociací a uvede některou z rozhlasových legend do pomyslné Síně slávy.

V loňském ročníku festivalu Prix Bohemia Radio prvenství získali Zuza Ferencová za rozhlasové drama Problém (Vyskočit z kůže) a Jan Hanák za dokument Diptych, společně s nečekaně dalším prvním místem pro Dominika Načase s Dobyvatelem ztracené krásy z cyklu Dobrá vůle.

Slavnostní večer Prix Bohemia Radio, moderátorka Jitka Novotná

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral ocenil také tři významné osobnosti, které spojily svou profesní kariéru s rozhlasem.

Do rozhlasové Síně slávy vstoupili rozhlasový autor a publicista Josef Veselý a skladatel a textař Jan Spálený. Cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře převzal herec Viktor Preiss za roli Václava Talicha ve hře "Má protentokrát obsazená vlast".

Festivalová přehlídka se uskuteční ve dnech 20. až 23. března 2017 v Olomouci. Návštěvníci se mohou opět těšit na odborné konference, semináře, workshopy, koncerty i divadelní představení.

Nová soutěžní kategorie vznikla díky podpoře Mezinárodního visegrádského fondu, který pro aktuální ročník udělil Českému rozhlasu finanční grant 25 000 eur.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři