Profesionální herci by nám nemohli nabídnout tolik času, říká o Návodu k použití Jiřího Koláře Miroslav Buriánek

22. březen 2017

V rámci úterního programu festivalu Prix Bohemia Radio 2017 přivezli do Olomouce svůj společný projekt Roman Štětina a Miroslav Buriánek. Jejich Návod na použití Jiřího Koláře je videoinstalací, která zachycuje proces tvorby rozhlasového útvaru od úplného začátku až skoro po samotný konec. Miroslav Buriánek, jeden z autorů, nám poskytl krátký rozhovor.

Co vás s panem Štětinou vedlo k tomu, že jste si vybrali právě Návod na upotřebení Jiřího Koláře?

Byl to proces, začali jsme Houellebecqem a jeho Elementární částicí a zjistili jsme, že je to slepá cesta. Roman sám pak vyslal podnět, abych vyhledal básnické texty. Tak jsem jich vybral asi šest a Romana zaujal Jiří Kolář, protože z jeho podnětu vznikla Cena Jindřicha Chalupeckého a sbírka Návod k upotřebení nějakým způsobem komunikovala s naší potřebou, jakýmsi pnutím, vynořila se představa obrazů daná i tím samotným názvem.

Jak probíhala samotná příprava sbírky ke zpracování?

Vybral a upravil jsem několik básní, které nějakým způsobem komunikovaly. Následně jsem je rozdělil do pěti hlasů, protože stereofonní bázi člením na pět bodů. Takže jsem potřeboval pět herců. Vybrali jsme pět amatérských herců.

Proč právě amatérští herci?

Herci při natáčení

Profesionální herci by nám totiž nemohli nabídnout tolik času jako ti amatérští z divadelního souboru KLAS. Byl to zajímavý materiál, který není dotčený, není zkažený profesionálními návyky, takže se s nimi pracovalo jako s materiálem, který je neohoblovaný, řekl bych jako s kusem přírody. Byl to jednoduše dvoudenní zajímavý proces.

Bylo pro vás natáčení složité?

S profesionálními herci by se pracovalo, tvořilo i natáčelo snadněji, pokud bych si vzal ty nejlepší, tak si myslím, že by proces výroby netrval tak dlouho, interakce mezi mnou a herci by byla také úplně jiná. V tomto případě ani výsledný tvar není takový, jaký bych si sám představoval. Nebyl to totiž dokument o tom, jak se točí hra, byl to ten návod k použití, jak se do hry vmyslet, vhroužit.

Plánujete s panem Štětinou nějaký další projekt?

Zatím s Romanem Štětinou, přestože pracuje na svých projektech, nemáme další společný, ale taky nic nevylučujeme, protože spolupráce byla bezvadná. On je o pár let mladší, tak je i tento generační oblouk, zvlášť pro mě, velmi příjemný, inspirativní, povzbuzující a oživující.

autor: Lukáš Blokša
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři