Třetí festivalový den byl plný zpravodajských příspěvků

27. listopad 2014

Předposlední den mezinárodní rozhlasové přehlídky Prix Bohemia Radio se nesl v duchu zpravodajské tvorby. Porota měla před sebou nelehkou úlohu – vybrat tři z deseti obsahově i formálně rozdílných příspěvků.

Porotci Erik Best, Michal Kubal, Petra Procházková a Jakub Železný nakonec zasedali ve čtyřčlenné sestavě a původně plánovaný pátý Martin Ondráček byl omluven. Čtyři porotci soutěžní kategorie Zpravodajský příspěvek (reportáž) si poslechli 10 pořadů, které postoupily do finálové části. Ke každému se ihned po jeho skončení vrátili, aby prodiskutovali jeho obsahovou i formální kvalitu.

Petra Procházková

Jak se ukázalo, vybrat mezi příspěvky jednoznačného vítěze, byl složitý úkol. Některé vyposlechnuté pořady se totiž staly podnětem k velmi otevřené diskuzi mezi porotci. A to v některých případech významně ovlivnilo pořadí vítězných pořadů.

Co podle nich reportáž v dnešní době potřebuje, prozradili porotci Barboře Loušové.
„Žurnalistika musí hledat novátorské přístupy, jinak tu roztěkanou a zrychlenou pozornost lidí nezaujme,“ říká redaktorka Petra Procházková.

„Zejména mladší posluchači po nás chtějí, abychom ukazovali trochu méně toho, jaký svět opravdu je, a mnohem víc chtějí pocit z toho světa,“ prozradil reportér Michal Kubal.

autor: Barbora Loušová
Spustit audio