V mezinárodní kategorii Reportáž bude soutěžit třináct příspěvků z pěti zemí

2. březen 2017

V nové mezinárodní kategorii Reportáž letošního ročníku Prix Bohemia Radio budou Český rozhlas reprezentovat čtyři reportáže. Porota hodnotila zejména význam příspěvku v celospolečenském kontextu, originalitu námětu, přístup ke zpracování, zdrojovou komplexnost, vyváženost, práci se zvukem a v neposlední řadě vyjadřovací úroveň reportéra.

Porota ve složení Jan Pokorný (ředitel Zpravodajství), Ondřej Suchan (šéfredaktor Radiožurnálu), Ondřej Nováček (šéfredaktor Českého rozhlasu Plus), Martin Ondráček (šéfredaktor Zpravodajství a publicistiky) a Daniel Moravec (vedoucí tvůrčí skupiny Dokument) vybírala z celkového počtu 33 přihlášených reportáží v rámci Českého rozhlasu.

Vybrány byly příspěvky od Tomáše Jelena (Nelegální hazard v Brně), Ľubomíra Smatany (Chatka v koncentráku Hradišťko), Jana Suchana (Boženka) a Jana Šmída (Calais, dále cesta nevede…).

Do soutěže bylo možné přihlásit rozhlasovou reportáž s maximální stopáží do 30 minut, odvysílanou v období od 1. 1. 2016 do 31. 12. 2016 vysílatelem na území tzv. Visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska a na území přizvaných vysílatelů. Pro rok 2017 byl přizván německý Mitteldeutscher Rundfund.

Ke čtyřem finalistům za Český rozhlas se tak přidalo po dvou reportážích z partnerských veřejnoprávních rozhlasů zemí Visegrádské čtyřky – RTVS (Slovensko), MTVA (Maďarsko), Polskie radio (Polsko), k tomu ještě jedna z Radio Lublin (Polsko) a dvě z MDR (Německo).

Reportáže, které budou soutěžit na Prix Bohemia Radio 2017:

Roman Nuck: Hi there, neighbour, Mitteldeutscher Rundfund

Jan Šmíd: Calais, dále cesta nevede…, Český rozhlas

Tomáš Jelen: Nelegální hazard v Brně, Český rozhlas

Dagmar Mozolová: Narkomani bez domova, RTVS

Alicja Grembowicz: Sounds and smells, Polskie Radio

Ľubomír Smatana: Chatka v koncentráku Hradišťko, Český rozhlas

Agnieszka Czyżewska Jacquemet a Katarzyna Michalak: Marble and children, Radio Lublin

Silvio Zschage: „Zum Frühstück nach Prag“, Mitteldeutscher Rundfund

István Domokos: The Boys of Budapest, MTVA

Ewelina Karpacz-Oboładze: Tapecutter, Polskie Radio

István Domokos: The Hero of Brussels, MTVA

Jan Suchan: Boženka, Český rozhlas

Ivica Ruttkayová: Brusel věří životu, RTVS

O vítězích na prvních třech místech rozhodne mezinárodní odborná porota během veřejného poslechového dne v úterý 21. března 2017 v Olomouci. Díky podpoře Mezinárodního visegrádského fondu obdrží vítězové finanční odměnu ve výši 1 500, 1 000 a 500 eur.

Porotci kategorie Reportáž:
Emily Thompson (Radio Free Europe/Radio Liberty)
Klára Stejskalová (ČR)
Rastislav Šimášek (Slovensko)
Andrzej Brzoska (Polsko)
Erika Farkas (Maďarsko)

V kategoriích Dokument a Drama autoři přihlásili do soutěže celkem 33 dokumentů a 18 dramat. Z tohoto počtu vybere odborná porota finalisty, jejichž jména budou známa 20. února.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři