Pro moji generaci dost neznámý, říká Folprecht o Haškovi. Dovalil si volbu kouče reprezentace chválí

Diskuse o Ivanu Haškovi jako novém trenérovi fotbalové reprezentace trvá už nějaký čas, o jeho jménu se mluvilo v souvislosti s uvolněným postem dlouho. Teď byl Hašek oficiálně jmenovaný do funkce a debata tak znovu zesílila. Jednoznačná shoda přitom mezi experty rozhodně nepanuje.

V Evropě trénoval Ivan Hašek naposledy před patnácti lety, kdy krátce také vedl českou reprezentaci. Od té doby působil v arabských zemích a nebyl tak příliš na očích. Na to upozorňuje dvaatřicetiletý fotbalový expert Radiožurnálu sport Zdeněk Folprecht.

„Moje generace vůbec nezná pana Haška, jaký je trenér. Samozřejmě nejvíc za něj ‚kope‘ generace jako Vláďa Šmicer a spol., pro které byl obrovská ikona. Jinak pro nás je dost neznámý, protože poslední roky trénoval v arabském světě,“ říká Folprecht.

Při jednoduchém pohledu na výsledky navíc Haškova arabská angažmá nevypadají jako příliš úspěšná. To je ale matoucí podle trenéra Jakuba Dovalila, který ve zmíněném regionu také pracoval. „Arabský svět a arabský fotbal je tady pro všechny docela vzdálen. Lidé, kteří tam nepůsobili a mají zprostředkované informace, tak je složité se v tom zorientovat. Ivan třeba zachránil Fujairahu v lize. Pro představu je to stejné, jako kdyby hrála Chrudim první ligu a zachránila se,“ tvrdí Dovalil.

Devětačtyřicetiletý kouč tak považuje Haškovo zvolení do pozice reprezentačního trenéra za správný krok. „Byl to výborný hráč, kapitán reprezentace a má velké charisma a zkušenosti. Na tu funkci se hodí.“

Bývalý ligový fotbalista Folprecht od začátku hledání reprezentačního kouče otevřeně mluvil o tom, že by se mu líbil trenér Slovácka Martin Svědík. Netvrdí ale, že Hašek je vyloženě špatná volba. A upozorňuje u toho i na asistenty, kterými budou Jaroslavové Köstl a Veselý. 

„Když se svaz dostal k užšímu výběru, tak chtěl jméno jako osobnost, což Ivan Hašek bezesporu je. On bude hlava toho všeho, taktické věci budou víc řešit jeho asistenti, kteří jsou na tom dobře. Může to být model jako v Naganu, kdy pan Hlinka také extrémně neoplýval taktikou, ale uměl dát dohromady kabinu, o což na reprezentaci také jde,“ přirovnal Folprecht Ivana Haška k Ivanu Hlinkovi, tedy hokejovému trenérovi, který českou reprezentaci dovedl k zisku zlatých olympijských medailí v Naganu.

autoři: David Nekvinda , rej
Spustit audio