Pro taneční pedagožku Terezu Krupičkovou je posláním naučit tančit každého

12. duben 2024

Talentovaných tanečníků je mnoho. Ze všeho nejdůležitější je ale umět je správně vést. O tom ví své taneční pedagožka Tereza Krupičková, která na Taneční konzervatoři hl. m. Prahy vychovává budoucí profesionály a ve své vlastní baletní škole „Baleterie“ tanečně rozvíjí malé děti i dospělé.

Máte při pozorování baletek pocit, že jsou to éterické bytosti, které mají nadpřirozené schopnosti pohybu? Jedna jediná lekce baletu by vás přesvědčila o tom, že se jedná o velmi tvrdou dřinu srovnatelnou s vrcholovým sportem. Pokud někdo touto tvrdou výchovou projde, získá do života cenné vlastnosti.

Tanečníci jsou zaměřeni na výkon, mají disciplínu i v běžném životě a umí se pozitivně postavit ke každé pracovní výzvě. Velmi ale záleží, kdo je v jejich tanečním vývoji vede a jakým způsobem rozvíjí jejich pohybové schopnosti. Právě tuto životní cestu si zvolila taneční pedagožka Tereza Krupičková. Je totiž přesvědčená, že tanec má v sobě zcela přirozeně každý už od narození. A posláním tanečního pedagoga je doslova každého roztančit.

Tereza Krupičková ve svém tanečním studiu Baleterie

Životní příležitosti nastínily budoucí profesi

Tereza Krupičková své baletní začátky prožila na Taneční konzervatoři hl. města Prahy. Po absolutoriu ale následně využila možnost odjet do zahraničí, kde se jí otevřely další studijní příležitosti.

Během ročního pobytu v Londýně, studentské stáži v New Yorku, pedagogickém hostování na letní taneční škole v Itálii, na pedagogickém semináři v Royal Ballet School v Londýně či na semináři Progressing Ballet Technique v Berlíně a dalších, získávala četné zkušenosti, které si následně prohloubila studiem oboru pedagogika tance na Hudební a taneční fakultě AMU v Praze. Během své taneční kariéry a díky setkání s mnoha tanečníky různých žánrů si uvědomovala, jak dalece tvoří právě balet a klasická baletní průprava nutný základ všech tanečních disciplín.

Taneční lekce pro budoucí profesionály i dvouleté děti

Dnes má za sebou více než desetiletou taneční pedagogickou praxi jak v profesionální taneční oblasti, tak ve volnočasových tanečních aktivitách. Učí tančit děti od dvo let až do dospělosti.

Na Taneční konzervatoři hl. města Prahy vede v oboru klasický tanec naše budoucí profesionály, na HAMU v Praze přednáší metodiku a techniku klasického tance, pořádá taneční semináře i taneční tábory. A protože taneční pedagogika je pro ní životní vášní, v Praze založila své soukromé taneční a pohybové studio „Baleterie“. Sem dochází dvouleté děti s maminkami na své první taneční hodiny a balet si tu mohou vyzkoušet i dospělí začátečníci.

Motivace z pedagoga na žáky i obráceně

Když na konzervatoři vyučuje budoucí profesionály, dbá na velmi přesné provádění pohybů. Vždy se ale snaží dětem dodávat radost z tance, a ví, že pedagog musí být i motivátorem. Zkrátka, je na něm, aby svého žáka, studenta či klienta „rozběhl“ a přiměl k maximálnímu výkonu.

Pokud se ale na její kurzy klasického tance vydáte do „Baleterie“, můžete si splnit dávný sen. I v dospělém věku si vyzkoušíte balet pro začátečníky a baletní průpravu u baletní tyče. Možná pak sami na sobě pocítíte, o jak náročnou profesi se jedná. A věřte, že i když vás bude všechno bolet, Tereza Krupičková na vás své nadšení z baletu přenese a začne vás to bavit. A právě to je zpětná motivace i pro ni.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.