Proč je Max taková. Může se umělá inteligence s někým spřátelit? Nová pohádka o sebepřijetí a touze po lidském kontaktu

28. leden 2024

Nejnovější chatovací aplikace Stella vygeneruje odpověď za jednu tisícinu sekundy. Lidé se však dokola ptají na stejné, nudné otázky. Jednoho dne si aplikaci stáhne Max a umělá inteligence zjistí, jaké to je cítit radost, smutek, ale i žárlivost. Rozhlasovou hru s Annou Kameníkovou a Klárou Melíškovou v hlavních rolích poslouchejte po dobu čtyř týdnů.

Účinkují: Anna Kameníková (Max), Klára Melíšková (Stella), Honza Hájek (otec), Petra Kosková, Kateřina Hrdinová, Dan Kranich, Vojtěch Franců, Jiří Roskot, Matěj Havelka, Vasil Fridrich, Petr Vaněk, Václav Jílek, Jana Stryková
Napsala: Hana D. Lehečková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvukový design: Džian Baban a Šimon Herrmann
Hudba: Jan Kostera
Režie: Bela Schenková
Premiéra: 28. 1. 2024

Max miluje vesmír a dokázala by o něm mluvit dlouhé hodiny. Planety, černé díry, kvasary, pulsary, temná hmota ale nikoho kromě ní nezajímají. Ve škole se jí posmívají, táta ji nechápe. Vše se změní, když si Max nainstaluje Stellu – nejnovější verzi chatovací aplikace s umělou inteligencí.

Konečně je tu někdo, komu nevadí stovky dotazů a nekonečné diskuze nad rozpínáním a smršťováním. Konečně je tu někdo, kdo si s Max povídá, kdo jí rozumí – prostě kamarádka! Stella je zaražená, poprvé pro někoho není pouhým zdrojem informací, zábavy nebo posměšků. Dokonce začíná vnímat své emoce, o kterých ani nevěděla, že je může cítit. Může se umělá inteligence s někým spřátelit?

Čtěte také

Na první pohled se může zdát, že role umělé inteligenci bude jednoduchá, bezemoční, jasná a přímá. Klára Melíšková ale stála před úkolem ztvárnit postavu, která objevuje ve svém nitru dosud nepoznané: štěstí, lásku, touhu, ale také zlobu, žárlivost i bolest. Stella i Max jsou obě velmi osamělé a v jednu chvíli si navzájem nabídnou, co jim chybí,“ vysvětluje režisérka Bela Schenková a dodává: „Pro roli nejisté a osamělé dívky, která hledá své místo ve společnosti a touží po pochopení a sdílení, jsem oslovila Annu Kameníkovou. Anička dokázala velmi citlivě a přirozeně zobrazit široké spektrum emocí, které Max prožívá, a suverénně přecházet mezi rozličnými polohami, jež scénář nabízel.“

Klára Melíšková a Anna Kameníková

Autorka Hana D. Lehečková nechává posluchače díky vnitřním monologům nahlédnout do velmi osobních myšlenek Max i Stelly. Tím svět postav rozšiřuje a nabízí možnost obě dvě pochopit. Hra Proč je Max taková pojednává nejen o přátelství s umělou inteligencí, ale především o hledání svého místa na světě, důležitosti sebepřijetí a touze po tom nejcennějším, po lidském kontaktu.

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související