Proč se kopec Tlustec na Českolipsku nestane přírodní rezervací a může se tam vrátit těžba čediče?

26. duben 2024

Zastupitelé Libereckého kraje vzali na vědomí zprávu, že lokalita čedičového kopce Tlustec na Českolipsku se zatím nestane přírodní rezervací. Téma pro krajského radního pro životní prostředí a zemědělství Václava Židka (Piráti).

V roce 2022 lety se znovu vrátila do hry kauza Tlustec. Jde o čedičový kopec u obcí Brniště a Velký Valtinov na Českolipsku. Tentokrát nešlo o těžbu čediče, o kterou se vedou spory dlouhé roky, ale o vyhlášení lokality přírodní rezervací.

Předkladatelem návrhu je radní Libereckého kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Židek z České pirátské strany. „Vyhlášení rezervace by se nemělo dotknout oblasti, kde už se těžit může, ale do budoucna má chránit kopec před dalším rozšířením těžby,“ vysvětlil, proč zřízení rezervace podporuje.

Část kopce Tlustce, kde žije například víc než stovka přísně chráněných živočichů, především vzácných brouků, ale i savců a rostlin, zatím zařazena mezi přírodní rezervace nebyla. Podle Václava Židka ale rozhodnutí úředníků, podpořené krajskými zastupiteli, není definitivní. „Neznamená to, že ta věc je uzavřená, protože i ministerstvo ukázalo jinou cestu, než jak si to úředníci aktuálně vysvětlují, “ řekl.

Jak kraj rozhodnutí zdůvodnil? Vrátí se na Tlustec těžba čediče a případně v jakém rozsahu? Jaký je rozdíl mezi přírodní rezervací, chráněnou krajinnou oblastí a národním parkem? A co se může dít, když zájmy člověka převáží zájmy přírody? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související