Prohlášení Rady Českého rozhlasu

1. září 2005

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vydala dne 15. srpna t. r. Rozhodnutí podepsané předsedou Petrem Pospíchalem. Konstatovala v něm, že Český rozhlas v pořadu Ptá se Ester Kočičková porušil § 32 odst. 1 písm. c) zákona č. 231/2001 Sb. (tj. zajistit, aby vysílané pořady nepodněcovaly k nenávisti z důvodů rasy, pohlaví, náboženství, národnosti nebo příslušnosti k určité skupině obyvatelstva).
Rozhodnutí podnítil skeč, v němž zmíněná autorka hraje postavu doktorky Slizkové. Tato postava udílí postavě Olafa Lávky rozhovor jménem vyznamenané rodiny, kterou kromě ní tvoří dva psi a fretka. Rozhovor je od začátku veden jako groteskní nadsázka, v jejímž rámci se postava dopouští nehajitelných výroků, které usvědčují ji a celou situaci z absurdity.
Podle názoru Rady Českého rozhlasu je tento pořad literární satirou, o níž obecně platí, že výroky jejích postav nelze posuzovat podle zmíněných ustanovení zákona č. 231/2001 Sb. Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ze dne 15. 8. 2005 pokládá proto Rada Českého rozhlasu za úřední hrozbu svobodě uměleckého slova.
Kromě toho se Rada ČRo ohrazuje proti nepravdivým tvrzením uvedeným v odůvodnění příslušného Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a týkajícím se stanoviska Rady ČRo k této věci. Rada Českého rozhlasu do dnešního dne problém pořadu Ester Kočičkové neprojednávala. Pokud se k němu veřejně vyjadřoval člen Rady Štěpán Kotrba, v žádném případě nejednal z pověření Rady ČRo. Tato Rada mu připomíná ustanovení svého Jednacího řádu, který přesně definuje, jakým způsobem se Rada ČRo vyjadřuje na veřejnosti.

V Praze dne 31. 8. 2005 Michal Prokop
předseda Rady Českého rozhlasu

Spustit audio