Dotaz posluchače M. Hájka k účasti kandidujících osob v předvolebním vysílání ČRo (září 2016)

21. září 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 21. 9. 2016

Text dotazu

Milí přátelé,
jsem plzeňský lékař a teolog, v podzimních volbách kandiduji do senátu PČR. Čas od času dělám pro Čro Plzeň nějaký rozhovorový pořad v rámci svých odborností, před nedávnem to bylo religionistické téma "islám", nyní pan redaktor Mgr. Stupka měl v plánu udělat obdobně koncipovaný pořad "judaismus". Nyní mi bylo ale sděleno, že rada Čro zakázala ve svých pravidlech pro předvolební období jakýkoli přístup do vysílání pro kohokoli, kdo v podzimních senátních či krajských volbách kandiduje.
Samotnému mi není příliš jasné, čím bych mohl volby ovlivnit, hovoře na zcela odborné, nepolitické a nevolební téma ( krom toho, že zde samozřejmě zazní mé jméno ). Jiné veřejnoprávní médium - ČT - nyní začala vysílat seriál "Kouzlo Afriky", čítající 12 dílů, takže vše vyjde do voleb při vysílání jednoho dílu týdně. Režisérem je můj kamarád a zároveň protikandidát do senátu pan Václav Chaloupek. Musím z objektivních důvodů přiznat, že jsem se na vzniku seriálu velkou měrou podílel a mé jméno je uvedeno v titulcích. S kolegou Chaloupkem mám vřelé vztahy, tak se nijak nezlobím, pouze to uvádím jako příklad, kdy obdobná veřejnoprávní média postupují značně rozdílně, čili rozhodnutí rady Čro nemůže mít nějaký striktní právní podklad.
Nejde samozřejmě o život a pořad "judaismus" odvysílat za každou cenu nemusíme, rozhodnutí ovšem, pokud je skutečně takto striktní, mi nepřijde vhodné ani smysluplné.
Řečnický dotaz si dovolím závěrem - kdyby třeba kandidoval na podzim Karel Gott, Čro by striktně zakázal jakoukoli jeho písničku odvysílat až do voleb?
děkuji Vám za případnou odpověď a přeji hezký den
MUDr. et Th.Bc. Marcel Hájek, Ph.D., FICS.

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Hájku,
děkujeme za Vaši připomínku a připojujeme vyjádření ředitele zpravodajství Českého rozhlasu Jana Pokorného.
Vedení Českého rozhlasu členy Rady Českého rozhlasu s nastavenými pravidly ještě před jejich používáním seznámilo. Pokud si pamatujeme, tak podobný přístup Český rozhlas zvolil i u minulých voleb. Případné porušení těchto pravidel by radní rozhlasu zcela jistě na svých zasedáních řešili. V této věci se radní s vyjádřením ředitele Pokorného ztotožňují.
Přeji Vám hodně úspěchů i ve volebním klání.
Za Radu Českého rozhlasu
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane doktore,

pro upřesnění - předmětná pravidla nestanovila Rada Českého rozhlasu. Jsou to pravidla, která standardně v předvolebním období přijímá Český rozhlas, a to zejména proto, aby vytvořil pokud možno rovné podmínky pro kandidující osobnosti či politické strany a hnutí.

Tato pravidla začala platit od července tohoto roku. Naším cílem je v předvolební kampani nikomu nepomáhat, nikomu neškodit. Nebudeme jednotlivé kandidáty svým způsobem zvýhodňovat tím, že bychom jim dávali v tomto zpřísněném období prostor nad rámec zpravodajských materiálů.

Věřím, že tento náš krok pochopíte a nebudete se na nás proto hněvat. Česká televize má jiný přístup k předvolebnímu období, to se týká i celého konceptu volebního vysílání, což je její právo. Český rozhlas se rozhodl jít svou vlastní cestou a jako vedoucí projektu Volby 2016 si za tím plně stojím.

Přeju vše dobré.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio