Dotaz posluchačky G. Vavríkové na zrušený pořad Na křesťanské vlně Plzně (duben 2015)

29. duben 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 4. 2015

Text emailové stížnosti

Dobrý deň!
Dovoľte mi, aby som sa opýtala, prečo bola relácia „Na kresťanskej vlne Plzne“ zrušená a či pripravujete novú reláciu s týmto zameraním.

Z môjho pohľadu, to bola úžasná relácia, ktorá nemala a nemá obdoby ani u nás na Slovensku a mala aj u nás svojich poslucháčov a obdivovateľov.
Práve cez túto reláciu, si myslím, že čerpali mnohí a mnoho z hlbokej duchovnosti a vedomostí jej hostí.
Ľudia, ktorí to pripravovali, mali obrovský cit pre výber tém a ľudí, a teda museli mať rovnaké kvality.

Prajem Vám všetko dobré.

Ing. Gabriela Vavríková

Odpověď Rady ČRo

Vážený paní inženýrko,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš dopis z 13. 2. 2015.

Český rozhlas prodělává od roku 2011 významné organizační, programové a další změny, které se nutně dotkly i náboženského vysílání ČRo.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Jan Menger, náměstek generálního ředitele ČRo pro regionální vysílání.

RČRo zmíněné vyjádření na své veřejné schůzi dne 29. dubna 2015 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze. Věříme, že poskytuje dostatečné vysvětlení tématu, k němuž jste se Radě ČRo napsala.

Vážený paní inženýrko, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Regionální stanice Českého rozhlasu prošly v posledním roce velkými změnami, které mají za cíl zlepšit vysílání těchto stanic tak, aby více odpovídalo nárokům, požadavkům a současnému životnímu stylu svých posluchačů a přinášelo jim kromě aktuálních a důležitých regionálních informací, také zajímavé a užitečné rady, kvalitní hudbu a zábavu. Nutno poznamenat, že změnový projekt „Regiony 2014“ byl připravován řadu let a stojí na velmi pevných základech obsáhlých v podrobných průzkumech mezi současnými i potenciálními posluchači regionálních stanic Českého rozhlasu. Veškeré změny tedy vychází z toho, co sami posluchači chtějí a očekávají.
Konkrétně se posluchačka dotazuje na pořad „Na křesťanské vlně“, který byl vysílán Českým rozhlasem Plzeň do konce roku 2014 každou neděli v podvečerním čase. V rámci zmíněného projektu „Regiony 2014“ a v rámci nové koncepce Českého rozhlasu zabývající se vysíláním pořadů s duchovní a etickou tematikou jsme od ledna 2015 provedli změnu také u této relace. Vznikl pořad zcela nový, který dle našeho názoru ten původní důstojně nahradil, mj. se zabývá mnohými tématy, o kterých jsme dosud ve vysílání nehovořili. Mezi přispěvateli jsou i kolegové, kteří se podíleli na pořadech původních, takže je zachována určitá tvůrčí kontinuita. Nový pořad nesoucí název „Mezi nebem a zemí – magazín o víře a spiritualitě v souvislostech“ je vysílán všemi regionálními stanicemi Českého rozhlasu každou sobotu od 9:04 do 10:00 hodin. Více informací o tomto pořadu lze nalézt na internetu: http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/mezinebem.

Jan Menger
náměstek generálního ředitele ČRo pro regionální vysílání

autor: kob
Spustit audio