Dotaz posluchačky K. Říhové na odměny Pěveckého souboru ČRo (březen 2015)

25. březen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2015

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Říhová,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš dopis z 29. 12. 2014.

Rada ČRo si k němu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Mgr. Ondřej Nováček, ředitel Centra vysílání Českého rozhlasu.
Doufáme, že je to sdělení alespoň trochu uspokojivé. Rada ČRo je na své veřejné schůzi dne 25. února 2015 vzala na vědomí, text připojujeme v příloze.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření ČRo k dotazu paní K. Říhové ohledně Pěveckého souboru ČRo

Nahrávky klasické hudby, v nichž účinkoval Pěvecký sbor Českého rozhlasu, se vysílají především na stanicích Vltava a D-dur. Dramaturgie těchto stanic se řídí v prvé řadě programovými kritérii. Je potřeba vzít v úvahu fakt, že rozhlasový pěvecký sbor zanikl v roce 1992, od té doby vznikla řada nových nahrávek jak v ČRo, tak na CD, tak v mezinárodní síti EBU. Snímky PSČR, jakkoli mají vysokou kvalitu, stojí proti konkurenci technicky moderních, digitálních nahrávek z celého světa a je přirozené, že jejich zastoupení ve vysílání se postupně snižuje. Též bych doporučil obrátit se na Intergram, zda se nějak nezměnil systém rozdělování plateb zastupovaným interpretům. Na závěr bych Vás rád ujistil, že se Český rozhlas nemíní členy bývalého PSČR ve vysílání nijak diskriminovat a ani tak v minulosti nečinil.

Toto vyjádření bylo zasláno paní Říhové dne 19.1.2015.

Ondřej Nováček
Ředitel Centra vysílání

Spustit audio