Názor posluchačky P. Danihelkové ohledně stanice Vltava (leden 2019)

30. leden 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 1. 2019.

Text názoru

Vážená Rado Českého rozhlasu,

poslechla jsem si záznam z 11.veřejného zasedání rady Českého rozhlasu z 28.11. 2018. Jsem znepokojena několika jevy:
Poslechovost je dlouhodobě hlavním kritériem hodnocení stanic. Pan dr. Hradecký s kolegou z Radio Projektu vysvětlili kolísání a rozdíly v poslechovosti, včetně chybovosti a 5% hranice, která by byla podstatná v dlouhodobém sledování.

Zajímá mne stanice Vltava, kterou sleduji nejvíc. Z analýzy vyplývá z různých ukazatelů, že (cituji) "Vltava zůstává", dokonce jí narostl poslech on demand, návštěvnost webu, sociálních sítí, v DR Vltavě stoupl počet posluchačů (na rozdíl od Dvojky,ta ztratila 24 tis. posluchačů), v kategorii "nejposlouchanějších stanic" o 10 tisíc posluchačů (Dvojka v tomto ohledu ztratila 18 tisíc). Jak je možné, že na zasedání Rady se o Vltavě mluví jako o stanici, která "nedělá radost", když i explicitní statistické údaje svědčí o něčem jiném? Srovnání s Dvojkou zásadně nesedí, navíc ještě nejsou k dispozici výsledky za 4. kvartál, který bude výmluvnější než 3., který je vzhledem k prázdninám a dovoleným méně signifikantní, jak zmínil Radio Projekt.

Všichni mluvčí na Radě, včetně generálního ředitele Čr, opakovaně zdůrazňovali, že kritérium poslechovosti nemůže být kritériem jediným. Pan místopředseda Dittrich správně dodával, že právě obsah mimo zpravodajství je tou největší známkou veřejnoprávního charakteru rozhlasu.
Co konkrétně Rada dělá pro to, aby poslechovost nebyla jediným kritériem hodnocení? Z jednání Rady to není zřejmé.
Jaké kvalitativní parametry konkrétně Rada používá v hodnocení tak specifické stanice jako je Vltava? To, že Rada zadá(cituji) "dvěma starším pánům", expertům neví se na co, aby "naposlouchali" - trochu v červenci a teď 14 dní v prosinci o trochu víc - a pak vydali subjektivní(!) zprávu, nezlobte se, to mi přijde neodborné, aneb dvě starší dámy by se toho zhostily stejně kvalitně.
Možná by se Rada měla víc otevřít dialogu na toto téma, aby pak nemuselo docházet k podrážděným a umlčujícím reakcím gen. ředitele Čr a radních, jak bylo bohužel slyšet na 11. veřejném zasedání Rady. To mi nedělá radost. Minimálně to svědčí o špatné komunikaci mezi vedením Čr a vedením stanic, za což je vždy zodpovědné vedení vyšší. Možná to je ten důvod, proč se (a nejen já) nemohu zbavit dojmu, že si Rada a gen.ředitel na Vltavu "zasedli".
Ještě poznámka ke stanici Vltava. Posluchačů podobných stanic je celosvětově vždy menšina, jsou stálí a nároční a je třeba se zajímat o jejich názor, protože pomáhají udržet kulturní hodnoty, i ty tiché. Před 1,5 rokem se stanice Vltava téměř nedala poslouchat - nuda bez invence, takže jsem ani nezaznamenala změnu ředitele. Zato jsem už před několika měsíci zaznamenala výraznou změnu k lepšímu v programu a vrátila se ke každodennímu poslechu. Skladba pořadů je mnohem otevřenější, zajímavější, aktuálnější a přitom neztratila na staré dobré klasice . Oceňuji, že se nebojí např. diskuzí o soudobém umění, atd. - kéž by se nemusela bát o tento trend, který se vzhledem ke krátké době od spuštění teprve rozvíjí.

Můj názor není jen ojedinělým názorem starší dámy, ale mnohých lidí, se kterými jsem o tom všem mohla mluvit.

S pozdravem

Pavla Danihelková

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Danihelková,

děkuji Vám za Váš obsáhlý email a pokusím se zareagovat na některé z bodů v něm obsažených.

Především k tomu, co – jak příslušný zákon konstatuje – je úkolem Rady Českého rozhlasu ve vztahu k vysílání: sledovat (buďna základě stížností posluchačů, nebo z vlastního poslechu), zda jsou dotyčný zákon o ČRo a také Kodex ČRo dodržovány. V té souvislosti dovolte připomenout, že jen za letní období 2018 konstatovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, že pořadem na Vltavě porušil Český rozhlas zákon, a Rada ČRo apelovala v souvislosti s jiným vysíláním na téže stanici svým usnesením na to, aby byla v době od 06 do 22 hodin dodržována platná pravidla.

Další povinností Rady ČRo je dbát na dobré hospodaření veřejnoprávního rozhlasu. V tomto kontextu je třeba vnímat naše rozpaky nad poslechovostí Vltavy, ale - máte pravdu - i Dvojky. Vltava je nejdražší stanicí v portfoliu ČRo; její poslechovost před několika lety byla více než dvojnásobná a nedávný šéfredaktor dostal při svém pověření jasné zadání, aby ji vracel do původních hodnot. Tak, aby poměr mezi vloženými investicemi a kvantitou posluchačů byl – při zachování kvality vysílání – přiměřený.

Věřím, vážená paní Danihelková, že moje vysvětlení přijmete, a dovolím si Vám závěrem popřát dobrý rok 2019.

S úctou, jménem Rady ČRo

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady ČRo

autor: kob
Spustit audio