Podnět posluchače M. Kolára na možné sloučení rozhlasového a televizního poplatku (duben 2016)

27. duben 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 4. 2016

Text podnětu

Vážený pane generální řediteli,
v denním tisku jsem si nyní přečetl rozhovor s Vámi, kde se mj. zmiňujete bez bližšího o společném postupu vybírání poplatku za koncesi k poslechu Českého rozhlasu s Českou televizí. Nemám nyní Vaše přesné vyjádření před sebou, ale už dříve jsem slyšel jinde o tom, že všichni lidé by měli platit poplatek i za televizi, neboť ji prý dnes už každý má.
Takže si myslím, že Vaše zmínka o tom byla v tom smyslu, že se budete snažit, aby se v budoucnu oba poplatky platily společně jediným poplatkem. Pokud to vidím správně, tak si od toho pro Český rozhlas zřejmě slibujete, že takto pro Český rozhlas s pomocí mocné České televize získáte vyšší poplatek od koncesionářů.
S takovýmto postupem bych nesouhlasil a určitě i další, kteří nemají televizi. A předpokládám, že i oni by se v takovém případě bránili soudně, třeba i u Ústavního soudu. Nemůžete mne přece nutit, abych platil za něco co prokazatelně neužívám a nechci. Rádio potřebuji, už jen třeba proto, abych se dověděl, že vypukla 3. světová válka.
A snad byste už měli vymazat z internetových stránek Českého rozhlasu jeho bývalého generálního ředitele Petera Duhana.

S pozdravem Miroslav Kolár

Na vědomí: Rada českého rozhlasu

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane inženýre,
především přijměte omluvu, že jste musel čekat na odpověď, pravidla korespondence jsou nastavená tak, abychom mohli komunikovat s konkrétními osobami. Doufáme, že odpověď pana mluvčího ČRo Jiřího Hošny Vás po věcné stránce uspokojí. Jde opravdu o postup stran databází, jinak je vše na Poslanecké sněmovně parlamentu. Protože postupuje inflace a zvýšení koncesionářských poplatků bývá provázeno někdy i politicky zabarvenými přáními a podmínkami, považuje pan generální ředitel za vhodné pokusit se o indexaci těchto poplatků, obdobně, jako je tomu u smluv nájemních - když inflace přesáhne určitou roční míru, automaticky se nájem zvyšuje o toto procento.
Rádi bychom upozornili, že Rada ČRo není kompetentní k úkolování generálního ředitele rozhlasu, může ho zvolit či za přesných podmínek odvolat. Pokud se týká konkrétních stížností, snad bude úspěšný projekt nového GŘ s ombudsmanem rozhlasu, protože Rada ČRo může jen zdvořile a pokorně žádat rozhlas o vyjádření a s tím pak dále pracovat.
Srdečně zdraví

Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Generální ředitel Českého rozhlasu v rozhovoru pro média uvedl v obecné rovině, že by při výběru koncesionářských poplatků uvítal společný postup s Českou televizí. Tato spolupráce byla míněna především v oblasti využívání databází, zkušeností s postupem výběru koncesionářských poplatků, metodiky atp. V žádném případě nikde nebylo uvedeno, že by Český rozhlas usiloval o to, aby se koncesionářský poplatek ČRo a ČT nějakým způsobem sjednotil. Podobná iniciativa či aktivita ani není v kompetenci ČRo. Postup při výběru koncesionářských poplatků je jasně stanovený příslušným zákonem jak pro Český rozhlas, tak pro Českou televizi. Jakákoliv legislativní úprava je v kompetenci Parlamentu ČR. Současný systém výběru koncesionářských poplatků považuje Český rozhlas v obecné rovině za vyhovující. Generální ředitel pouze deklaroval, že chce začít seriózně diskutovat o takzvané indexaci rozhlasového poplatku. Tato snaha je motivovaná cílem nabídnout veřejnosti ještě lepší služby - od kvalitního programu až po co nejlepší přenos a stabilitu vysílání.

Mgr. Jiří Hošna,
ředitel Komunikace a vnějších vztahů

autor: kob
Spustit audio