Podnět posluchače ohledně sjednocení hlasitosti znělek v ČRo (červenec 2018)

25. červenec 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 7. 2018

Text stížnosti

Dobrý den vážená rado ČRO,
mám na vás podnět ke sjednocení hlasitosti znělek a tím mám na mysli snížení hlasitosti na úroveň vysílaných pořadů. Poslouchám často rozhlas ve sluchátkách či v autě a znělky např. u Radia Wave - pořad Diagnóza F ale i znělky stanice Plus, nebo obecně u rádií, kde převládá mluvené slovo, jsou co do hlasitosti výrazně nad úrovní vysílaného pořadu. Jednak je to velice nepříjemné pro posluchače, ale hlavně musím hned stišovat při každé znělce a po ní zase zvyšovat hlasitost, abych rozuměl rozhovorům.
Předem děkuji za posouzení podnětu a případně úpravu.
Přeji pěkný den, s pozdravem

Váš posluchač

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za zájem o veřejnoprávní rozhlasové vysílání i za Váš podnět. Jako obvykle si Rada ČRo vyžádala k dané záležitosti vysvětlení, kterého se podle našeho názoru vedení Českého rozhlasu zhostilo uspokojivě.

Dovoluji si jej proto k tomuto dopisu připojit s tím, že Rada ČRo s ním vyslovuje svůj souhlas.

S úctou, jménem Rady ČRo

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

subjektivní hlasitost znělek je ovlivněna mnoha faktory. Obecně jsou znělky z uměleckých důvodů chápány jako oddělení jednotlivých programových pasáží a připomenutí posluchači, kterou stanici právě poslouchá. Výrobě znělek je věnovaná značná péče a jejich výraznější charakter je uměleckým záměrem. Výsledný dojem z hlasitosti je pak významným způsobem ovlivněn též kmitočtovou charakteristikou přijímače. Na různých typech přijímačů se výsledný subjektivní dojem z hlasitosti může lišit. Zvýraznění vysokých nebo hlubokých kmitočtů v reprodukci může způsobit dojem vyšší hlasitosti u znělek.

Co se týká technických parametrů vysílání, podléhají v případě vysílání v pásmu VKV FM doporučení Mezinárodní telekomunikační unie ITU BS.R-412. Toto doporučení požaduje vysílání s tzv. omezením výkonu multiplexního signálu. Znamená to, že výkon řečového signálu a výkon znělek jsou udržovány na stejných hodnotách s přesností na desetiny decibelu. Český rozhlas využívá omezení výkonu zvukového signálu na předem danou úroveň i na ostatních distribučních platformách jako je DAB+, DVB-T a internetový webcasting.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu

autor: kob
Spustit audio