Posluchač Antonín Marek (říjen 2014)

29. říjen 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 10. 2014

Text e-mailové stížnosti

Vážení,
Již delší dobu nemohu poslouchat Vaše zpravodajství na Radiožurnálu Důvodem je systematické rušení Vašeho vysílání.
Přehlušování slova jakousi rytmickou pseudohudbou, připomínající nepovedené melodie z nějakého mobi zařízení, je stresující a vyvolává podprahově nervozitu.
Mám obecně rozhlas rád a pamatuju doby, kdy bylo rušeno vysílání stanic jako Svobodná Evropa nebo Hlas Ameriky. U těchto stanic šlo rušení eliminovat citlivým laděním. U vaší stanice toto udělat nelze.
Jsem řádným poplatníkem rozhasu a chtěl bych ho poslouchat, především jeho zpravodajství, ale z výše uvedeného důvodu nemohu.
Naléhavě Vás prosím a žádám : "vypněte tyto rušivé zvuky" . Obtěžující hluky vadí mnoha lidem.
Kvalita a poslouchatelnost Vašeho vysílání by bez tohoto rušení okamžitě stoupla. Stejně tak i jeho poslechovost.
Pokud o tom pochybujete udělejte si anketu mezi posluchači.

děkuji
s pozdravem
Antonín MAREK

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Marku,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost ze 17. července 2014.

To, co jejím počátku označujete za „rušení“ a „systematické rušení“ vysílání stanice Radiožurnál, je − jak plyne i z Vašich dalších slov − tzv. zvuková grafika této stanice, tj. hudební podkresy pod částí zpravodajství Radiožurnálu.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Jan Pokorný, šéfredaktor Radiožurnálu. Text připojujeme v příloze. Soudíme, že obsahuje základní vysvětlení problematiky, o které píšete.

O hudební stránku Radiožurnálu – nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu – se Rada ČRo zajímá dlouhodobě. Je velmi pravděpodobné, že se i díky Vašemu podnětu budeme vedení ČRo dotazovat také na estetické a další stránky oné zvukové grafiky.

Vážený pane Marku, dovolujeme si Vás upozornit na to, že jiné stanice Českého rozhlasu – například ČRo Plus nebo ČRo Vltava – nabízejí zpravodajství s výrazně uměřenější zvukovou grafikou. Soudíme, že by pro Vás mohl být jejich poslech komfortnější. Zajímá-li Vás především zpravodajství a publicistika, mohla by Vás zaujmout především stanice mluveného slova ČRo Plus. Jelikož − jak uvádíte – žijete předchodně v Praze, upozorňujeme Vás, že je ČRo Plus v hlavním městě dostupná i na vlnách VKV, a sice v čase 6−10 a 17−20 hod. na frekvenci regionální stanice Regina 92,6 MHz. Další informace o možnostech poslechu a programu ČRo Plus najdete zde: http://www.rozhlas.cz/plus/ostanici/ .

Vážený pane Marku, věříme, že si i v dalších částech velmi široké programové nabídky stanic Českého rozhlasu můžete vybrat vysílání, kde Vás nebudou rušit hudební podkresy mluveného slova.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Radiožurnál od 1. 1. 2013, tedy už rok a půl používá obměněnou zvukovou grafiku - tehdejší podkresy pod dopravními informacemi, předpovědí počasí jsme zmodernizovali, dali jim sound, který koresponduje s hlavní znělkou stanice. Ano, v počátku, kvůli složitému processingu zvuku, kdy vysílání jde přes dva optimody - za mixážním pultem a na vysílači - jsme chvíli hledali optimální modulaci a poměry slova a hudebního podkresu. Vbrzku jsme tuto věc doladili a od té doby nemáme informace, že by na některém vysílači, kde dochází k finální úpravě, byl problém a podkres působil rušivě.
Radiožurnál je jednou ze stanic Českého rozhlasu, které se v poslední době daří získat i mladší posluchače, kteří vyrůstali na rádiu, které vysílalo proudový formát a promyšleně pracovalo s podkresy, znělkami a jingly. Snažíme se tyto prvky používat přiměřeně, ale zároveň je naší ambicí, aby vysílání Radiožurnálu bylo na první poslech identifikovatelné - a k tomu přispívá i podoba zvukových podkresů, kde se v pozadí objevuje hudební motiv znělky Radiožurnálu.
Z adresy soudím, že nás posloucháte v Praze. Zde je vysílač vyladěn správně a neměl by být problém ve výsledném mixu slova a hudby. Vzhledem k tomu, že už rok a půl tyto podkresy používáme a poslechovost stanice neklesá, spíše naopak, věřím, že je používání moderní zvukové grafiky krok správným směrem.

Jan Pokorný
šéfredaktor Radiožurnálu

Reakce posluchače na odpověď J. Pokorného:

Vážený pane Stehlík,

Děkuji za Vaši reakci a vysvětlení.

Nemohu souhlasit s vyjádřením pana Pokorného, především proto, že nejsem sám koho Vaše "grafika" ruší.
Trvám na tom, že hudba v mluveném slovu je rušení a nikoli zvýraznění.
Poslech nevhodně podbarveného slova vede k tomu, že posluchač nemůže o sdělovaných informacích přemýšlet.
Je to podle mne především v politickém zpravodajství nevhodné a jeví se to jako forma prezentace propagandy, která má být vštěpována do myslí lidí.

Jezdím často autem po D1 a domnívám se, že dopravní zpravodajství, jinak užitečné, přehlušené hudbou je k ničemu
a řidiče už v tak stresující dopravní situaci ještě více znervózní. Já ho často v takovémto případě vypínám.

Přimlouval bych se za omezení vaší "grafiky", která podle mne podkresluje Vaše zpravodajství poněkud divokými barvami.
Jsem příznivcem rockové hudby, která se mi líbí a tak nemohu říci, že by mi hlasitá hudba vadila.
Pravděpodobně jste se s vaší "grafikou" nechali inspirovat vyíláním BBC, která tuto "grafiku" používá jinak a umírněně.
Proto opakuji svou stížnost na kvalitu vysílání ČR s tímto konstatováním.
Vadí mi především
- silná hlasitost, zde bych uvítal ztišení nebo zrušení vašeho podbarvení
- nevhodná, nebojím se říci hloupá "muzika" která od poslechu odrazuje,zde bych se přimlouval za změnu hudebního téma
když už to musí být

Vaší grafikou rozhodně atraktivitu vysílání nezvyšujete, ale znehodnocujete.
Navíc hlavní hodnotou Českého rozhlasu jako veřejnoprávního media by měla být kvalita a nikoli cirkusová přitažlivost za každou cenu.

Doporučuju Vám i panu Pokornému si Vaše vysílání častěji poslechnout, například dopravní zpravodajství v hustém provozu.

děkuji
s pozdravem
Antonin MAREK

Odpověď Rady ČRo:

Vážený pane Marku,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Vaše psaní z 28. 8. 2014.
Jak jsme Vám již odpověděli na Vaši první stížnost, je pravděpodobné, že i díky Vašemu podnětu budeme s vedením ČRo diskutovat také o přístupu k tzv. zvukové grafice, respektive podkresům pod částí zpravodajství Radiožurnálu.

Z rostoucí poslechovosti Radiožurnálu se ovšem zdá, že řadě posluchačů práce této stanice s hudebními podkresy nevadí.
Možné řešení pro náročnější posluchače je poslech jiných stanic ČRo, které
nabízejí zpravodajství se zvukově uměřenější zvukovou grafikou. Pokud se podaří již započatá legislativní změna, rozšíří se možnosti poslechu stanici ČRo Plus na VKV.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Spustit audio