Posluchač Jan Petr (leden 2014)

29. leden 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2014

Text e-mailového dotazu

Zdravím a přeji krásný den.

Nedalo mně a ač jsem jen příležitostní posluchač, mohu se vás cti hodní akademici zeptat proč zní z Českých radií tolik písní a skladeb v anglickém jazyce?

Dále bych se dovolil informovat, proč Česká rádia tolik propagují církev a dovolují tím to šířit nepravdy o našich původních dějinách. My Češi nemáme pevné kořeny v žádné z těchto církví...ba naopak,v novodobé historii nás církev připravila o řadu velikánů. Jan Žižka,mistr Jan Hus atd..
Osídlení Čech, pak probíhalo mnohem dříve než se pan Ježíš Kristus narodil.

Omlouvám se, školy nemám a tak jsem se obrátil na vás.
To jsou také důvody proč neposlouchám rádio, trošičku se mně vzdaluje od jádra češství.

Děkuji za pochopitelnou odpověď, s úctou Jan PETR*

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Petře,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš dotaz a výhrady, které jste nám zaslal 11. 11. 2013.

Rada ČRo se zabývá oběma tématy, které zmiňujete. K hudební dramaturgii Českého rozhlasu RČRo 1. 12. 2011 uspořádala veřejný seminář, kde spolu diskutovali odborníci, hudební publicisté a zástupci ČRo. Videozáznam té veřejné debaty je dostupný na internetových stránkách Českého rozhlasu − http://www.rozhlas.cz/rada/seminare/_zprava/videozaznam-seminare-rady-cro-k-hudbe-na-stanicich-radiozurnal-a-dvojka--984174
Věříme, že Vás ta diskuse zaujme. Podle informací, které si RČRo vyžádala od vedení Českého rozhlasu, se od konání té diskuse zvýšil počet písní, které hraje nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu − Radiožurnál.
Rada ČRo si k Vašemu dopisu vyžádala vyjádření ze strany Českého rozhlasu. V psaní ředitele Centra zpravodajství ČRo, pana Mgr. Ondřeje Nováčka, najdete některé aktuální údaje k Vašemu podnětu.

Rada ČRo se průběžně zabývá i druhým tématem Vašeho dopisu - povahou náboženského vysílání Českého rozhlasu. Na internetových stránkách RČRo najdete například přehled pořadů věnovaných náboženství za rok 2012 a vysvětlení příslušné metodiky ( http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/statistiky-poradu-k-tematum-vedy-a-vzdelavani-a-k-nabozenskym-poradum--1299791 ). Rada ČRo si vyžádala posudek, který si k danému tématu zadalo vedení ČRo. V současné době se chystají ohledně náboženských pořadů ČRo programové změny. RČRo se o ně živě zajímá; informována o nich bude do konce ledna.
Jelikož Rada ČRo k některým diskutovaným tématům začala zadávat nezávislé odborné analýzy, je možné, že se tak stane také u Vámi uvedené problematiky. Zatím Vám v příloze zasíláme to, jak se k věci vyjádřil již zmíněný Mgr. Ondřej Nováček, ředitel Centra zpravodajství ČRo.

Vážený pane, přeji Vám mnoho krásných chvil při poslechu pořadů Českého rozhlasu a zůstávám s úctou

Bohuš Zoubek, místopředseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Vážený pane Petře,

Vaše výtka týkající se množství anglických skladeb vlastně míří k českým rádiím obecně. Za české stanice mluvit nemůžeme, ale domníváme se, že Český rozhlas dbá na zastoupení české populární hudby dosti důsledně. Na velké části stanic Českého rozhlasu, konkrétně především na Dvojce a všech regionálních stanicích tvoří česká hudba většinu produkce (většinou je tam zastoupení českých písniček i více než dvoutřetinové z celku). Zhruba třetinové zastoupení má pak česká populární hudba na Radiožurnálu a důvodem je především zaměření této stanice na mladší, aktivní posluchače, kteří vyhledávají stejně tak zahraniční jako domácí hudbu.
Vzhledem k tomu, že populární hudba a její hity jsou v obecném kontextu a v historii popu formovány především anglosaskou produkcí, považujeme toto zastoupení české hudby ve vysílání za výrazné.

Český rozhlas ve svém vysílání žádným způsobem nepropaguje ani víru určitého druhu, ani jakoukoli církev či náboženskou menšinu. Náboženské vysílání chápeme jako veřejnoprávní službu té části posluchačů, kteří cítí spojení s určitými tradičními hodnotami, ke kterým patří i křesťanská víra (například přímé přenosy bohoslužeb). Větší část náboženských pořadů by se dala označit spíše za populárně vzdělávací, neboť přímo či nepřímo odkazují k židovsko-křesťanským kořenům Evropy, které se projevují nejen ve společenských normách, ale i v umění a kultuře. V našich pořadech také přinášíme reportáže a rozhovory o různých podobách víry, ale pouze s cílem informovat, nikoli nějaký názor propagovat. Tyto pořady vždycky respektují posluchačskou většinu stanice, na které se vysílají.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Centra vysílání

Spustit audio