Posluchač Jaroslav Škarda (říjen 2014)

29. říjen 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 10. 2014

Text e-mailové stížnosti
viz. přiložený dokument

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane profesore,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 28. 8. 2014.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Mgr. Ondřej Nováček, ředitel Centra vysílání Českého rozhlasu.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření na své veřejné schůzi dne 29. října 2014 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze. Mgr. Nováček v něm správně upozorňuje na některá důležitá fakta. Oproti jeho vyjádření ovšem upřesňujeme, že celkový podíl ČRo na rozhlasovém trhu sice opravdu – k naší spokojenosti – roste, poslechovost stanice ČRo Plus se na tom růstu ale nepodílí. Příslušná čísla pro tuto stanici nejenže se nerovnají součtu tří zrušených stanic ČRo (Rádio Česko, ČRo 6, Leonardo), ale dosud nepřekonala ani poslechovost stanice ČRo 6 z jejího posledního relevantního měření (Radioprojekt).
Vážený pane profesore, Rada ČRo se bude průběžně zajímat o to, jak vysoký podíl repríz má stanice ČRo Plus. Budeme tak činit bez ohledu na to, jak dopadne již započastá legislativní změna, která má této stanici pomoci výrazně rozšířit záběr vysílání na VKV.
Věříme, že si navzdory svým výhradám můžete v rozmanité nabídce stanic Českého rozhlasu vybrat pořady, které Vás zaujmou. Předpokládáme, že by se tak mohlo stát zejména poslechem třetí celoplošné stanice Českého rozhlasu – Vltavy.

S úctou

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Pan profesor ve svém dopise uvádí, že generální ředitel Českého rozhlasu Mgr. art. Peter Duhan vede rozhlas k „úplné nespokojenosti posluchačů“. To je v přímém rozporu s postupným nárůstem poslechovosti a podílu rozhlasu na trhu i v rozporu s našimi kvalitativními výzkumy, které průběžně zadáváme nezávislým agenturám. Peter Duhan též nezrušil všechny naučné, vědecké ani politické pořady. Mohl se změnit jejich čas vysílání, ale nadále zůstávají v nabídce stanic Českého rozhlasu. Mohu za každou oblast namátkou zmínit jeden titul: Historie Plus, Meteor nebo Názory a argumenty.

Taktéž není zcela pravdou, že Český rozhlas od 10:00 do 16:00 vysílá pouze reprízy. V celém časovém pásmu jsou každou hodinu zařazeny zpravodajské relace, které jsou desetiminutové a velmi aktuální a podrobné. Zmíněné reprízy pořadů jsou mezifází vývoje ČRo Plus směrem k premiérovému vysílání v čase 6:00-24:00. V tuto chvíli je již připravena koncepce, kterou uvedeme do provozu v okamžiku, kdy bude mít ČRo Plus pokrytí nadpoloviční většiny populace prostřednictvím FM vysílačů, tedy po novelizaci zákona o Českém rozhlasu.

Rád bych také vyvrátil argument, že byl zkrácen pořad Leonardo z 50 minut na 30´. Není to pravda, pořad byl pouze rozdělen: Studio Leonardo (30 min) a Magazín Leonardo (20 min), takže prostor věnovaný vědě se na ČRo Plus nezmenšil.

Naprosto odmítám další argument, že telefonáty posluchačů jsou cenzurované. Například v Radiofóru sice veřejnou diskuzi zahajují lidé, kteří se přes den přihlásili na sociálních sítích, což může budit zdánlivý dojem neotevřenosti, ale v druhé polovině pořadu se již může dovolat kdokoliv a říct jakýkoliv názor k danému tématu, pokud samozřejmě neporuší zákony ČR – v takovém případě by byl s odůvodněním přerušen moderátorem.
Věřím, že stížnost vzešla z nedorozumění a nedostatku nových informací. Nyní, kdy je již p. profesor bude mít k dispozici, věřím, že zůstane posluchačem Českého rozhlasu a společně s námi vyčká na rozšíření vysílání ČRo Plus.

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Centra vysílání

Spustit audio