Posluchač Pavel Kratochvíl (červenec 2014)

30. červenec 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 7. 2014

Text e-mailové stížnosti

Vážení,

možná jsem měl spíš napsat milá lampárno, protože od své stížnosti neočekávám žádný pozitivní výsledek. Nicméně, ozvat se musím. Nějakou dobu sleduji dění okolo změny programového schématu stanice Regina od 1.1.2014 a nestačím se divit. Přečetl jsem si několik stížností, které jste už v této záležitosti obdrželi a současně několikrát i stejnou prefabrikovanou odpověď pana Mengera. Pokud bych ji měl vzít doslovně, vychází mi z ní zcela logická konstrukce - jestliže máme program, který uspokojuje pouze úzkou skupinu posluchačů, je třeba jej nahradit programem, který bude uspokojovat ještě užší skupinu a případně ještě lépe - nebude uspokojovat vůbec nikoho. To je totiž reálným výsledkem změny vysílání Reginy od 1.1.2014.

Zatím jsem nenarazil na jediný kladný ohlas.

Takže nevím, co si o celém zdůvodnění mám myslet. Mám za to, že lidé pracující v médiích by měli umět i nepravdu sdělit tak, aby byla aspoň trochu uvěřitelná. O tom, že v případě změn na Regině nebyl a není postup zcela "košer", mě přesvědčuje fakt, že o tom nepadla jediná informace předem, jediné upozornění posluchačů, že se chystá změna. Proč asi? Proč se to Ti, kteří tu věc připravili, báli sdělit ji předem veřejnosti? Tušili snad předem, jaká bude následovat reakce? Nebo jsme jim jako posluchači úplně ukradení? Kdyby se opravdu jednalo o změny k lepšímu, proč se s nimi nepochlubit? Proč nenavnadit posluchače předem, aby se už mohli těšit? Aha... jenom levárny je potřeba tajit do poslední chvíle.
Kdysi jsem si říkal, že Bezstarostná jízda je tak dokonale vymyšlený pořad, že určitě někoho napadne ho zrušit... a bohužel se tato má předtucha drsně potvrdila.

Je mi líto, že manažeři, kteří takovým způsobem rozhodují o programové skladbě, mají tak malou představivost, že vůbec netuší, jak úžasný formát vysílání svým rozhodnutím namísto rozvoje nelítostně zardousili. Vůbec nevědí, jak vybroušený drahokam měli v ruce... i když i zde by se ještě dalo pár plošek přeleštit. Přemýšlím, zda se v tomto případě jedná o pouhé ignoranství nebo zlý úmysl - nechci nikomu sahat do svědomí, ale v mých očích to management Českého rozhlasu (nebo aspoň jeho odpovědnou část) do příliš pozitivního světla nestaví.

Nezakrývám, že jsem jeden z té "úzké skupiny", pro kterou Regina vysílala, najezdím toho po Praze a okolí dost, ale i tento fakt, to že se jedná o úzkou skupinu, byl způsoben takřka nulovou propagací pořadu. Nicméně - pomohl i neposluchačům - aspoň se jich v těch kolonách tlačilo méně. Myslím, že při minimální propagaci by jeho poslechovost výrazně stoupla.

Chápu argument, ba i ho cítím, že se poněkud zvýšila frekvence Zelené vlny. Jenže v Praze se dopravní situace mění takovou rychlostí, že je tato náhrada zcela nepostačující.
Překvapuje mě proto, že k tomu není žádné stanovisko ze strany města a organizací, které mají něco společného s dopravou, mělo by to být i v jejich zájmu.

Milá lampárno, postěžoval jsem si, přestože v tom nevidím valný smysl. Málokterý manažer dokáže otevřeně přiznat, že v něčem udělal chybu a za nějaký čas "mrtvý brouk" zvítězí, protože už nebudeme mít sílu něco s ním udělat. A tak věci poběží tak nešťastně, jak běží a my budeme jednou svým vnoučatům vyprávět, že existovala jedna báječná rozhlasová stanice, která vysílala báječné a užitečné pořady, které byly tak dobré, že to nakonec někoho mocného a přízemního rozčílilo.... a tak to prostě a jednoduše zrušil... A to byl smutný konec stanice Regina.
Líbí se vám taková pohádka?
Jestliže ne, je to už na vás...

Pavel Kratochvíl

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Kratochvíle,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost ze 10. 4. 2014.

Rada ČRo si vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Jan Menger, náměstek generálního ředitele ČRo pro regionální vysílání.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření na své veřejné schůzi dne 30. července 2014 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.
Podle našeho soudu obsahuje vyjádření náměstka J. Mengera řadu velmi důležitých faktů. Dodáváme, že Rada Českého rozhlasu opravdu podpořila a nadále podporuje rozšíření vysílání ČRo Plus na vlnách stanice ČRo Regina.

Rada ČRo pečlivě sleduje probíhající rozsáhlé změny Českého rozhlasu a bude se i v budoucnosti věnovat také tomu, jak nynější reformy ovlivnily regionální stanice ČRo, včetně stanice Regina.

Vážený pane Kratochvíle, děkujeme Vám za Váš zájem o Český rozhlas i za to, že jste se věnoval poskytnutí zpětné vazby k jeho práci. Věříme, že i navzdory své nespokojenosti, kterou jste vyjádřil ve své stížnosti, si můžete ve velmi široké programové nabídce stanic Českého rozhlasu vybrat pořady, které Vás zaujmou.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas
viz. přiložený dokument

Spustit audio