Posluchači Josef a Alena Vlčkovi (březen 2014)

26. březen 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 3. 2014

Text e-mailové stížnosti

Dobrý den,

hrubě se nám nelíbí manipulativní styl vysílání Radiožurnálu ohledně Ukrajiny. Používaný slovník a výběr témat jednoznačně ukazují, že podporujete a ospravědlňujete opozici a vůbec nevysvětlujete pohnutky druhé strany. Vůbec nejde o to hájit Janukovyče, ale veřejnost by měla znát dění v celé šíři, a ne jen to, co zapadá do nějaké šablony.

Konkrétně jste například ve středu 26. února v hlavním pořadu v 18.00-18.30 hodin opakovaně hovořili o dění na Krymu a o odporu tamní ruskojazyčné většiny k novému povstaleckému vedení Ukrajiny. Ani jednou ale za celou půlhodinu nezaznělo, co tomu přecházelo. Že po svržení ukrajinského prezidenta noví lidé, kteří se násilím chopili v Kyjevě moci, zrušili zákon o jazykové autonomii menšin. Tedy že Maďaři, Rumuni, Bulhaři, ale také Rusové žijící ve velkých krajanských komunitách na Ukrajině, už nemohou ve státní sféře využívat svůj mateřský jazyk. Před extrémním nacionalismem Ukrajinců už varují kvůli rostoucímu antisemitismu také židovské organizace. Vaše včerejší vysílání reportéra na Krymu ale vyvolává dojem, že tyto věci účelově zastíráte, protože jsou namířené hlavně proti Rusům, což podprahově podporujete.

Dnes ráno, po 8. hodině, jsme mohli slyšet o obsazení regionálného parlamentu na Krymu. Když státní budovy obsazovali Ukrajinci v Kyjevě, redaktor Dorazín se s nimi zcela ztotožnil, používal opakovaně slovo "my", když o nich mluvil. A byli to "demonstranti", "majdan". Dnes ráno však slyšíme, že když úplně totéž dělají Rusové na Krymu, jsou to "útočníci" a "separatisté". Zmínili jste zákon přijatý novým vedením "proti separatismu", ale znovu jste zamlčeli, že stejní lidé zrušili dotyčný zákon na ochranu menšin. A právě to ale byla rozbuška nepokojů na Krymu.

Je ostudné, že místo nestranného informování už opět vysíláte propagandu, která je jistě v rozporu s vnitřními předpisy Českého rozhlasu. To co jsme uvedli, jsou jen nejčerstvější příklady trendu, který je zjevný už dlouhé týdny. Jednostranně jste podporovali i převraty v Libyi a v Sýrii, a podívejte se, co se tam dnes děje. Občanská válka, kterou hlavně v případě Libye úplně ignorujete. A to váš reportér do umdlení a bez stínu pochybnosti opakoval, jak se Libyjci svržením Kadáfího osvobozují a jak přijde prosperita. Nezdá se vám to trapné? Manipulujete veřejností úplně stejně, jako bývalý režim, kterému se v jiných svých pořadech i po 25 letech vysmíváte.

JUDr. Josef Vlček, JUDr. Alena Vlčková

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Vlčková, vážený pane Vlčku,

potvrzuji tímto přijetí Vaší stížnosti ze dne 27. 2. 2014. Rada Českého rozhlasu si vyžádala od vedení ČRo vyjádření k dané stížnosti. Text vyjádření od pana Jana Pokorného, šéfredaktora ČRo Radiožurnál, které přikládáme, vzala Rada ČRo na svém jednání na vědomí.

Rada Českého rozhlasu začala k vybraným tématům zadávat nezávislé odborné analýzy vysílání ČRo a následně je zveřejňuje. Je možné, že tak Rada ČRo v budoucnu učiní také k Vámi uvedenému tématu. V tom případě Vás o tom budeme informovat.

Se srdečným pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
místopředseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Dobrý den,

dovolte, abych se pokusil Váš negativní názor na zpravodajství Radiožurnálu o dění na Ukrajině poopravit. Právě proto, abychom mohli posluchačům poskytnout co nejvěrnější obraz o dění v této zemi jsme vyslali reportéry do Kyjeva i na Krym. Podle mého hlubokého přesvědčení výkony Martina Dorazína, jeho autentické reportáže byly obdivuhodné a věrně popisovaly, co se právě v ulicích Kyjeva děje. Podobně si počíná i Ondřej Bouda na Krymu, kterého kritizujete, že něco účelově zastírá. Posílám namátkou odkaz na reportáž kolegy Boudy ze Sevastopolu.
http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/1320736

K tomu ve vysílání Radiožurnálu zasazuje aktuální dění do kontextu zejména komentátor Libor Dvořák. Dne 28. 2. 2014 jsme vysílali v přímém přenosu vystoupení zřejmě bývalého prezidenta Janukovyče. Náš reportér v Doněcku přinesl zajímavou reportáž o Rusech, kteří protestují na tamním náměstí u Leninovy sochy.

Neříkám, že naše vysílání je dokonalé. Ale dovolte, abych odmítl podezření z manipulace a srovnávání se zpravodajstvím z doby před 25 lety. Už něco pamatuju a vím, že tenkrát by rozhlas o podobném konfliktu téměř neinformoval, nebo by považoval za jeho příčinu agenty západního imperialismu.

Budu rád, když si Váš odsudečný názor na zpravodajství Radiožurnálu poopravíte.

S pozdravem

Jan Pokorný
šéfredaktor ČRo Radiožurnál

Spustit audio