Posluchačka Jarmila Kopecká (září 2013)

26. září 2013

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 9. 2013

Text dotazu

Dobrý den, vážený pane generální řediteli,

obracím se na Vás jako posluchačka Českého rozhlasu, s dotazem na velmi zajímavý pořad Hovory na Bělidle.

Tento pořad jsem si oblíbila pro jeho optimální a ojedinělou strukturu. Našla jsem v něm prostor, kde byl skutečně slyšet Hlas Žen.
Hovořily zde jak obyčejné ženy, tak výjimečné ženské osobnosti a každá z nich vydala něco ze své ženské zkušenosti, pohledu i nadhledu na věc.

Bohužel, pořad Hovory na Bělidle byl zrušen a Hlas Ženy je opět rozptýlen (téma vaření, domácnost atd. zde nemám na mysli).

Žádám Vás proto o znovuobnovení tohoto typu pořadu - Hovory na Bělidle - pořadu o názorech žen vyjadřujících se k dění v naší republice či ve světě.

Srdečně děkuji a s pozdravem

Mgr. Jarmila Kopecká

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Kopecká,

jménem Rady ČRo potvrzuji příjem Vašeho názoru, který se týká pořadu Hovory na Bělidle. Členové Rady si vyžádali vysvětlení pana Ondřeje Nováčka, ředitele Centra vysílání ČRo a vzali je na vědomí. Věřím, že vyjádření pana ředitele je srozumitelné a dostatečné.

Vážená paní, děkuji Vám za připomínku k vysílání Českého rozhlasu, přeji vše dobré a zůstávám s pozdravem

Bohuš Zoubek, místopředseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas

Dobrý den,

hovory s Janou Šmídovou nezanikly. Pouze jsme nahradili název Hovory na bělidle za název celé týdenní řady Hovory, což umožňuje větší flexibilitu při výběru hostů a témat. Hovory s Janou Šmídovou se i nadále pravidelně věnují ženské otázce. Za poslední dobu mohu uvést následující pořady:

9.8. Jana Smiggels Kavková z Fórum 50% k historicky prvnímu Kongresu žen
30.8. Dagmar Lastovecká, dnes již bývalá soudkyně Ústavního soudu, k náročné profesi soudkyně
13.9. Hana Škodová z Open Society Fund o norských fondech, které mají pomoci českým ženám k sebeuplatnění

Nejméně jednou za tři týdny se Jana Šmídová v pátečních Hovorech věnuje postavení žen ve společnosti. Kromě toho Hovory moderují i další silné moderátorské osobnosti typu Evy Hůlkové, Ivany Denčevové či Naděždy Hávové, které také pravidelně nechávají zaznít "hlas žen".

Ondřej Nováček
ředitel Centra vysílání ČRo

Spustit audio