Reakce předsedy Asociace nezávislých médií S. Novotného na vyjádření ČRo ze dne 25. 2. 2016 ve věci dopisu (e-mailu) P. Dudka v souvislosti se zrušením pozvání Daniela Solise do pořadu „Pro a proti“ (květen 2016)

25. květen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 5. 2016

Původní stížnost Mgr. Stanislava Novotného vč. vyjádření Rady ČRo a vedení ČRo

http://www.rozhlas.cz/rada/stiznosti/_zprava/1587555

Reakce na vyjádření Českého rozhlasu

Vážený pane generální řediteli, vážená Rado ČRo,

seznámili jsme se se stanoviskem RČRo ve věci stížnosti ze dne..., a konstatujeme, že tato odpověď nás v žádném případě neuspokojuje. Zcela jistě nevysvětluje, proč a jak jsou cenzurováni hosté ve vysílání ČRo, právní zástupkyně ČRo H.Havlíková se ve svém zdůvodnění dopouští velmi hrubých neprávnických chyb (uvést citát o "straně A.B.B.") a zcela zjevně se snaží zamést naši oprávněnou stížnost takříkajíc pod koberec. Jsme přesvědčeni, že společenská naléhavost a nebezpečnost podobných precedentů jednání zástupců veřejnoprávních médií, kteří by nad jiné měli dbát dodržování zákona o ČRo, a hájit oprávněné zájmy občanů - koncesionářů tohoto média, mezi nimiž na nejvyšším místě je právo na všestranné a nestranné informace pro vytváření pluralitního názorového prostředí, je tak zásadní, že trváme na opětovném přezkoumání daného případu a zejména pak jednání příslušných funkcionářů ČRo, jmenovitě pana P.Dudka. Očekáváme informaci, jak byl jeho postup skutečně posouzen, nikoli jak je jen alibisticky obhajován dle H.Havlíkové. Jsme připraveni se zúčastnit jakéhokoli osobního jednání, abychom i do budoucna vyjasnili náš zájem na hájení zájmů koncesionářů ČRo a svobodně uvažujících občanů, hledajících v médiích pravdu, a nikoli manipulaci a propagandu.

S pozdravem
Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Novotný,

jako předsedkyně Rady Českého rozhlasu si Vám dovoluji odpovědět na Vaši opětovnou stížnost týkající se postupu Českého rozhlasu při výběru hostů do publicistických pořadů. Musím vycházet z odpovědi, kterou jsme projednali na veřejné schůzi Rady ČRo 24. února 2016. V ní rada konstatovala, že Vaše argumentace i odkaz na zákon o Českém rozhlase jsou relevantní. I v odpovědi právní specialistky ČRo Heleny Havlíkové se uvádí, že vyjádření osobních názorů Petra Dudka v dopisu panu Solisovi nebylo vhodné, na což byl pan Dudek upozorněn.

Problémem však stále zůstává, že Rada ČRo stále nemá k dispozici žádnou indicii o existenci seznamu osob, jež nemají přístup do vysílání Českého rozhlasu. I z tohoto důvodu musíme trvat na našem původním stanovisku.

Odpověď Heleny Havlíkové připojujeme.

S přáním všeho dobrého,

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Český rozhlas na základě dalšího vyjádření Mgr. Stanislava Novotného ze dne 5. dubna 2016 záležitost dopisu (e-mailu) a jednání Petra Dudka opětovně přezkoumal.

Lze souhlasit s Mgr. Stanislavem Novotným, že jedním z hlavních úkolů Českého rozhlasu jako média veřejné služby je povinnost Českého rozhlasu dbát v případě vysílání politicko-publicistických pořadů zásad objektivity a vyváženosti a zejména v celku vysílaných programů nedopustit jednostranné zvýhodňování některé politické strany nebo hnutí, popřípadě jejich názorů nebo názorů jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě, resp. poskytovat objektivní, ověřené, ve svém celku vyvážené a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů, jak tuto povinnost ukládají zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, stejně jako zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, i Kodex ČRo.

Český rozhlas si je vědom, že naplňování těchto úkolů je třeba věnovat mimořádnou a průběžnou pozornost. Podobně jako Rada ČRo i Český rozhlas se právě na zásady objektivity a vyváženosti politicko-publicistických pořadů v celku vysílaných programů zaměřuje a posiluje editorské, realizační i kontrolní činnosti a mechanismy.

Z hlediska odvysílaného pořadu Pro a proti 17. září 2015 setrváváme i po opětovném přezkoumání na našem předchozím stanovisku, že nedošlo k přestoupení příslušných zákonů ani Kodexu ČRo.

Třebaže výše uvedené zákony stejně jako Kodex ČRo vztahují principy objektivity a vyváženosti na vysílání, nikoli na korespondenci zaměstnanců Českého rozhlasu, vyjádření osobních názorů Petra Dudka v dopisu (e-mailu) panu Solisovi nebylo vhodné, na což byl pan Petr Dudek upozorněn.

I podnět Mgr. Stanislava Novotného tak vede Český rozhlas k tomu, aby pokračoval v pořádání interních seminářů, které se týkají dodržování příslušných zákonů a Kodexu Českého rozhlasu.

PhDr. Helena Havlíková
Právní oddělení ČRo

autor: kob
Spustit audio