Stížnost poslankyně J. Chalánkové ohledně informací o Národním pochodu pro život a rodinu v ČRo (červen 2017)

28. červen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 6. 2017

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní poslankyně,
Rada Českého rozhlasu Vám chce poděkovat za zajímavý podnět. Požádali jsme vedení Českého rozhlasu o zjištění stavu věci. Vyjádření poskytl ředitel Zpravodajství Jan Pokorný, které v podstatě potvrzuje Vaše stanovisko.
Souhlasíme s tím, že téma podpory rodin a dětí je pro budoucnost společnosti v ČR existenčně důležité. Český rozhlas například každoročně v srpnu pravidelně a bohatě informuje o akci Prague Pride, a podle nás by tak měl činit i o Vámi zmíněném Národním pochodu pro život a rodinu. Rada Českého rozhlasu podnikne kroky, aby se v příštím roce tato situace neopakovala.

S přáním všeho dobrého

jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

po prostudování stížností paní europoslankyně Šojdrové a paní poslankyně Chalánkové uvádím k jejich kritice následující.

Je pravda, že akci Národní pochod pro život a rodinu se ČRo Radiožurnál věnoval okrajově. Větší pozornost jí věnovaly stanice ČRo Dvojka a ČRo Plus. Jedním z důvodů bylo i to, že ČRo Radiožurnál v sobotu 22. dubna vysílal čtyřhodinový přímý přenos z Filmového festivalu v Plzni. Další zpravodajskou agendou byla situace před prvním kolem francouzských prezidentských voleb.

Vedení ČRo Radiožurnál je také toho názoru, že témata jako je podpora rodin a dětí pro budoucnost České republiky jsou důležitá a věnuje jim pozornost. Tentokrát dostaly přednost jiné naplánované události.

Přesto jsme na redakční poradě vyhodnotili, že přinejmenším v sobotním ranním vysílání bylo možné zmínku o chystaném pochodu zařadit.

S pozdravem

Jan Pokorný

ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio