Stížnost posluchače J. Brotánka ohledně zpravodajství D. Jakše z Číny během návštěvy prezidenta M. Zemana (červenec 2017)

26. červenec 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 7. 2017

Text stížnosti

Vážení členové rady Českého rozhlasu,
Žádám vás o vyjádření k úrovni zpravodajského zpracování pracovní návštěvy prezidenta zeman v ČLR. Pozastavuji se nad tím ,jak skoupé bylo zpravodajství přímo z místa dění – tj. z Pekingu, Nankingu a Šanghaji. Zdůrazňuji, že mně jde o zpravodajství a nikoli o komentáře, hodnocení a různá jiná zamyšlení. Nechápu jak je možné, že zpravodaje pana Jakše bylo tak málo v rozhlase slyšet. Jestliže si v rozhlasovém vyhledávači zadáte hesla Zeman Čína Jakš, tak se objeví dvě zprávy. Prezident Zeman absolvoval v Číně bohatý a náročný program. Postrádal jsem ale širší informaci o jeho projevu na summitu věnovanému Hedvábné stezce. Prezident se setkal v Pekingu s představiteli společností LingLong Tyres a Civil Aviation Administration of China. Co se posluchač o těchto setkáních dozvěděl z ČRo - nic . V Nankingu se za přítomnosti prezidenta otevíral český národní pavilon - opět ani jedna věta.Byl zpravodaj vůbec u tohoto aktu ? Z novinářského hlediska je to přece jedinečné téma- protože v Číně, ve velkém městě, takové zařízení s vazbou na ČR není. Ve stejném městě se prezident setkal se zástupci firmy Suning a také fotbalové asociace. Co je to za firmu a rýsují se nové perspektivy na poli spolupráce v kopané ?Prezident navíc položil věnec u památníku obětí z r. 1937. Zpravodaj opět mlčí. Připomenutí nankingského masakru jsme museli slyšet z úst redaktora usedlého v Praze. Copak v Nankingu není nic, žádné památky, pomníky co by tuto otřesnou událost připomínalo ? A na závěr Šanghaj. Konal se tam seminář o turistice a investicích.Tisk byl přizván. A co jednání se zástupci China Eastern ? Opět nic – ani slůvko. Možná, že někdo na obhajobu této zpravodajské clony spuštěné kolem prezidentova pobytu v Číně bude argumentovat tím, že lidé z prezidentova doprovodu s novináři z medií nespolupracovali. Ale zpravodaj hodný tohoto jména si přece dokáže získat alespoň nějaké základní informace o subjektech s nimiž se prezident setkal. Vím že pan Jakš dokáže podat dobrý zpravodajský výkon. Určitě není neschopný. A proto tomuto způsobu zpravodajství o významné návštěvě hlavy státu, umocněné tím, že prezident Zeman byl jediným z 28 států EU, opravdu nerozumím. Má to snad být bojkot ? To si snad může dovolit soukromá stanice, ale ne veřejnoprávní medium.
S úctou Jiří Brotánek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Brotánku,
prostudovali jsme Vaši stížnost a požádali vedení Českého rozhlasu o reakci. Bohužel velmi krátké vysvětlení ředitele zpravodajství Jana Pokorného je doplněno přehledem výstupů zpravodaje Českého rozhlasu v Číně Davida Jakše. Obsahuje 41 krátkých výstupů (ale včetně stejných zpráv použitých pro více stanic).
Rada Českého rozhlasu souhlasí s Vaším tvrzením, že zpravodajství z cesty prezidenta republiky Miloše Zemana do Číny mělo být ze strany Davida Jakše pokryto rozsáhleji.
Vážený pane Brotánku, Rada Českého rozhlasu si pravidelně nechává vypracovávat odborné nezávislé analýzy vysílání Českého rozhlasu na vybrané téma. Jedním z budoucích by mohla být právě analýza práce čínského zpravodaje.
Děkujeme za Váš zájem o Český rozhlas.

jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

zpravodaj ČRo David Jakš v období 11. 5. 2017 - 18. 5. 2017 odvysílal na ČRo Radiožurnál a ČRo Plus celkem 41 materiálů týkajících se návštěvy prezidenta Zemana v ČLR.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio