Stížnost posluchače J. Háněla ohledně komentáře I. Hoffmana na ČRo Plus (duben 2017)

26. duben 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 4. 2017

Text stížnosti

Dobrý den,

Musím reagovat na nehorázný komentář pana Hofmanna vysílaný dnes na ČR Plus.
Z tohoto komentáře vyplynul závěr, že nelegální praktiky, ze kterých je obviňován ministr Babiš, mu nelze klást za vinu, protože chyba není v panu Babišovi, ale je zakomponována v chybě systému, který pan Hoffman v souladu s Marxisticko-Leninskou terminologií označuje jako kapitalismus.
Závěr jeho úvah je, že podnikatel = zloděj a to bez rozdílu.
Jako podnikatel, podnikající více než 25 let považuji takové prohlášení za hluboce urážející pro mě osobně i pro desetitisíce poctivých podnikatelů v této zemi.
Domnívám se, že pan Hoffman ustrnul svým uvažováním hluboko v minulém režimu a jeho komentáře do veřejnoprávního média nepatří.

S pozdravem
Ing. Jaromír Háněl

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Háněle,
děkujeme za Vaši připomínku a o vyjádření jsme požádali ředitele zpravodajství Jana Pokorného. Rada Českého rozhlasu se s ním ztotožňuje.
Například Kodex Českého rozhlasu uvádí, že Český rozhlas je „fórem pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek“. Pokud by lidé jako Ivan Hoffman nedostávali v Českém rozhlasu prostor, vraceli bychom se do dob, o kterých píšete.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

Český rozhlas Plus vysílá komentáře několika desítek uznávaných publicistů, kteří se navzájem liší svou názorovou orientací. Cílem veřejnoprávního média je pěstování názorové plurality, na jejímž základě mají posluchači možnost vytvořit si svobodně vlastní názor. Nevysíláme však komentáře, které jsou v rozporu se zákonnými normami, či Kodexem Českého rozhlasu. Zmiňovaný komentář Ivana Hoffmanna nebyl v rozporu s žádnou normou, ani takříkaje s dobrými mravy. Samozřejmě je možné jej považovat za kontroverzní, což ovšem není důvod k nezařazení do vysílání.

Dovolím si připojit i osobnější pohled na věc. Ivan Hoffmann proslul v minulém komunistickém režimu svým odvážným vystoupením s písničkářkou Joan Baezovou, kterému byl přítomen i Václav Havel a další disidenti na Bratislavské lyře. V průběhu protirežimní Hoffmannovy písně Nech mi nehovoria mu byl vypnut mikrofon, což vzbudilo velkou nelibost publika, které to dalo najevo a zapsalo se to jako jedno z prvních veřejných protirežimních vystoupení na oficiální akci od roku 1969. Nemyslím tedy, že by bylo spravedlivé obviňovat Ivana Hoffmanna ze zamrznutí v minulém režimu, který mu vypínal mikrofony. Český rozhlas mu mikrofon vypnout nechce, byť některé jeho názory mohou být jistě kontroverzní a provokativní a zaslouží si polemiku.

Zmíněným komentářem se ale v žádném případě nechtěl dotknout žádného poctivého podnikatele, jen upozornil na myšlenku, kterou zdaleka nevyslovil jen on sám, že během ekonomické transformace není občas možné klást absolutní měřítka a kritéria na politiky i podnikatele, které třeba mohou platit v zaběhaném systému. Je to jistě kontroverzní myšlenka, ale nebylo by správné ji nevyslovit. V žádném případě tím jistě nemyslel na chybu systému, ani na oprávněnost nebo dokonce povinnost podvádět při podnikání. V komentáři nenajdeme tvrzení, že každý podnikatel je zloděj, a to ani v podtextu.

Co se týče terminologie, pak pojem kapitalismus je běžně užíván, nikoliv jen v marxisticko-leninské terminologii bývalého režimu. Malým důkazem je třeba název díla křesťanského myslitele a obhájce moderního podnikání Michaela Nowaka Duch demokratického kapitalismu, kterého vinit z jakéhokoli příklonu k marxisticko-leninskému učení nebo komunistickému režimu by bylo absurdní.

S pozdravem

Jan Pokorný

ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio