Stížnost posluchače J. Kříže na pořad Hovory z Lán a náboženské vysílání v ČRo (únor 2015)

25. únor 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 2. 2015

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Dobrý den,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš dopis z 3. 1. 2015.
Jako adresáta jste uvedl Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), tedy správní orgán. Jelikož jste ale dopis adresoval Radě Českého rozhlasu, usuzujeme z toho, že jste chtěl obeslat právě Radu ČRo a že jste měl na mysli Radu ČRo, když jste ve svém dopise zmiňoval RRTV.

Sdělujeme Vám, že Rada ČRo pořad „Hovory z Lán“ nezrušila. Rada ČRo na listopadové veřejné schůzi konstatovala porušení Kodexu ČRo a vyzvala k jeho respektování. Generální ředitel ČRo Mgr. art. Peter Duhan radě sdělil, že ČRo bude pokračovat v přímých přenosech „Hovorů z Lán“.

Následně se Mgr. art. Peter Duhan sešel s prezidentem Milošem Zemanem a problematickým výrokem celou kauzu znovu rozvířil ‒ některá masmédia Duhanova slova vyložila tak, že generální ředitel ČRo nevidí v užití vulgarit v onom pořadu problém (viz např. http://zpravy.idnes.cz/duhan-zeman-rozhlas-rada-083-/domaci.aspx?c=A141211_145309_domaci_hv).

Rada ČRo v té věci nepřijala žádné další usnesení, přesto ČRo změnil svůj postoj k přípravě pořadu a v 2. polovině prosince podmínil jeho pokračování předtáčením. To prezident Miloš Zeman odmítl.

Rozhodně tedy nesouhlasíme s názorem, že Rada ČRo znemožnila vysílat pořad „Hovory z Lán“. Neučinila tak ani RRTV ‒ to sdělujeme pro případ, že jste měl na mysli také ji.
Nicméně Vaše psaní je pro nás podnětné svým akcentem na význam svobody slova.

Co se týká náboženského vysílání ČRo, Rada ČRo postupuje v souladu s Ústavou ČR, zákonem o ČRo a Kodexem Českého rozhlasu a totéž požaduje a bude nadále požadovat od Českého rozhlasu.

Rádi bychom Vás požádali, abyste se při případném dalším psaní Radě ČRo vyvaroval vulgárních a expresivních výrazů. Snižuje to totiž možnost zabývat se Vaším podnětem výrazněji i co do možnosti komunikovat s odkazem na Váš podnět s vedením ČRo.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Spustit audio