Stížnost posluchače J. Kubíčka ke komentáři J. Šídla ohledně prezidenta republiky (srpen 2017)

28. srpen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 8. 2017

Text stížnosti

Dobrý den,

jako plátce rozhlasového poplatku a občan české republiky protestuji proti trvalému vysílání komentářů zaměřených proti prezidentu repuliky / viz 13.6. ČR+ v 6.30hod komentář jakéhosi Šídla k prezidentově hodnocení zásahu na Úřadu vlády/, které praktikuje stanice ČR plus. Prezentování událostí mezinárodních i domácích jakož i komentáře k nim mají být ze strany veřejnoprávního media pokud možno objektivní a hlavně vyvážené což se u této stanice neděje. Naopak, v případě prezidenta dává ČR prostor k jeho dehonestování a neustáleho až nenávistného a urážlivého napadání různými politickými "experty" a komentátory jak o tom svědčí výše zmíněný komentář.

S pozdravem
Jiří Kubíček

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Kubíčku,
děkujeme za Vaši stížnost. Rada Českého rozhlasu si vyžádala reakci šéfredaktora stanice ČRo Plus Ondřeje Nováčka. Její znění připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu souhlasí s jeho názorem, že komentář je subjektivní publicistický žánr a tak by se k němu mělo přistupovat. Lze jistě souhlasit i s tvrzením, že Český rozhlas Plus dává prostor mnoha komentátorům.

Nicméně Rada Českého rozhlasu se domnívá, že zmíněné spektrum vybraných komentátorů reprezentuje jen v omezené míře rozličné ideové proudy hájící různorodé pozice, a to nejen v případě referování o prezidentovi Miloši Zemanovi.

Rada Českého rozhlasu si pravidelně zadává nezávislé odborné analýzy vysílání Českého rozhlasu na vybrané téma. Jedním z nich byla před několika měsíci "Mediální reprezentace prezidenta ČR Miloše Zemana a prezidentského úřadu ČR ve vybraných pořadech Českého rozhlasu". Naleznete ji na stránkách Rady Českého rozhlasu (http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/). Její výsledky dávají za pravdu Vašemu tvrzení, že Český rozhlas je v určitých pořadech k prezidentovi republiky velmi kritický. Například na straně 14 zmíněné analýzy najdete u tří vybraných pořadů rozložení příspěvků na hodnotící škále. Vyplývá z něj například, že ve zmíněném období bylo v pořadu Názory a argumenty 55 procent komentářů k Miloši Zemanovi kritických a pouhých pět procent pozitivních. I z tohoto vyplývá, že by Český rozhlas měl výrazněji rozšířit spektrum komentátorů, a to o osobnosti, které nezapadají do úzkého myšlenkového rámce mediálního mainstreamu.
Vážený pane Kubíčku, radní Českého rozhlasu budou tuto problematiku i nadále pečlivě sledovat.
S pozdravem

jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Kubíčku,

děkuji za Váš podnět. Vašemu požadavku na objektivní a vyvážené komentáře bohužel nelze vyhovět, protože v sobě obsahuje protimluv. Komentáře jsou ze své podstaty subjektivní publicistický žánr, který vyjadřuje názor komentátora. Požadavek objektivity lze vztahovat ke zpravodajství, kam ovšem komentář nepatří. U komentářů v Českém rozhlase pozorně hlídáme, aby neobsahovaly lživé, či zavádějící informace, neodporovaly demokratickým hodnotám a zákonům této země.

Zmíněný komentář Jindřicha Šídla byl dle mého přesvědčení z tohoto pohledu zcela v pořádku, takže nebyl důvod jej neodvysílat. Co se týče Vašeho požadavku na vyváženost, tu zajišťujeme tak, že dáváme ve vysílání Českého rozhlasu Plus prostor několika desítkám komentátorů reprezentujícím rozličné ideové proudy a hájícím různorodé pozice. Smyslem našeho snažení je nabízet posluchačům pestrou směs názorů, názorovou pluralitu, na jejímž základě si posluchač vytvoří svůj vlastní názor. A tak je tomu i v případě prezidenta Miloše Zemana. Některé komentáře jsou vůči němu kritické, jiné naopak vyznívají pozitivně.

Do této druhé skupiny patří mimo jiné některé komentáře Petra Žantovského, či Ivana Hoffmana. A právě takový je úkol média veřejné služby – kultivovat diskuzi a povědomí posluchačů předkládáním argumentů pro a proti, konfrontací názorových oponentů. Doba, kdy jediný názor byl ten správný a „vysílatelný“, je již naštěstí za námi.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
šéfredaktor ČRo Plus

autor: kob
Spustit audio