Stížnost posluchače J. Lukeše na K. Koubovou v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu (červenec 2016)

27. červenec 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 7. 2016

Text stížnosti

Dobrý den, dámy a pánové.

Jsem občasným posluchačem Radiožurnálu a včera jsem vyslechl pořad – rozhovor Karolíny Koubové s panem Krejčím .
Když pominu fakt, že mne uráží již samotné vyšetřování TV Prima za jejich zpravodajství, mám velmi zásadní výhrady k redaktorce za to, jakým způsobem moderovala rozhovor.
Počínala si jako vyšetřovatel z padesátých let a domáhala se naprogramovaného výsledku. Divím se panu Krejčímu, že trpělivě ustál toto diletantství. Vás, Rady Č.rozhlasu, se ptám, zda je normální, aby takto
tendenčně a nátlakově založený pořad opustil rádio. Jste s výkonem a výsledkem pořadu spokojeni ? Důvodně se totiž domnívám, že posluchači zasluhují vysvětlení a omluvu.
Vyšetření ze strany Rady pro rozhlasové a TV vysílání by zde bylo na místě mnohem více, nežli v případě TV Prima.
Já osobně se na témata o migrační krizi dívám raději na Primu, nežli na veřejnoprávní TV, jelikož ve druhém zmíněném médiu se jedná téměř vždy o tzv. „korektní propagandu“ s malou mírou vyváženosti a objektivity.
Domnívám se že ohlupování národa redaktory kalibru paní Koubové je urážkou posluchačů a ohrožením svobodného podnikání a vyjadřování v naší zemi. Jsem upřímně zděšen stavem českého zpravodalství a paní Koubová k tomu včera významně přispěla.

S pozdravem

Jiří Lukeš

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Lukeši,
radní Českého rozhlasu si Vámi zmíněnou relaci vyslechli a většina nedošla k závěru, že by moderátorka svým výkonem porušila Kodex Českého rozhlasu. Připouštíme, že z jejích otázek mohou mít někteří posluchači pocit, že se Kateřina Koubová staví do role kritičky TV Prima. Rada Českého rozhlasu připojuje ke své odpovědi na Vaši stížnost vyjádření ředitele zpravodajství Jana Pokorného.
Radní se na výkony moderátorů diskusních pořadů Českého rozhlasu často zaměřují, několikrát v nedávné době přijali i kritická usnesení.
Rada ČRo iniciovala vznik několika nezávislých odborných analýz vysílání Českého rozhlasu a bude v tom dále pokračovat. Analýzy vzniklé pro potřeby Rady ČRo jsou zveřejňovány na internetových stránkách ČRo. Nepochybně v nich najdete něco, co Vás zaujme, viz např. analýzy dostupné zde: http://www.rozhlas.cz/rada/legislativa/_zprava/prezidentske-volby-ve-vysilani-cro-1--1248749 a http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/ctyri-odborne-analyzy-vysilani-ceskeho-rozhlasu-v-roce-2015--1593820
Rada ČRo některou z budoucích analýz určitě zaměří i na zjištění toho, nakolik moderátoři ČRo respektují důležitá pravidla kvalitní novinařiny, jako je například povinnost zachovávat nestrannost. V Kodexu Českého rozhlasu je to odst. 7.4, citujeme jeho část: „Moderátoři diskusních pořadů Českého rozhlasu jsou povinni zachovávat nestrannost. Posluchač by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký zaujímají postoj k probíranému problému nebo k diskutujícím.“

Děkujeme za Váš zájem o Český rozhlas.

S pozdravem,
Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Lukeši,

moderátorka si počínala důrazně, ale v mezích slušnosti. Jak už to bývá u rozhovorů 1 na 1, moderátor má být oponentem zpovídaného. K. Koubová nepřekročila hranici, kterou jí stanoví novinářská pravidla, ale třeba i Kodex ČRo.

Pro úplnost bych rád ocitoval slova předsedy RRTV I. Krejčího, který označil za „alarmující, pokud je pravdou, že zaměstnanci média jsou doslova instruováni k tomu, aby připravovali zpravodajství v rozporu se zásadami objektivity a vyváženosti, tedy v rozporu se zákonem o vysílání“. A dovolím si připomenout, že RRTV se ohradila proti tomu, jak Prima pracuje s jejími závěry.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio