Stížnost posluchače J. Taišla ohledně článku o E. Ledecké na webu ČRo (březen 2018)

28. březen 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 3. 2018

Text stížnosti

Dobrý den.
Když jsem četl mediální komentáře pana Bureše na internetu o Ester Ledecké, tento člověk opravdu není novinář na svém místě. Jeho výroky by se měli zabývat jeho nadřízení a měla by následovat pořádná omluva.
Navíc podporuje názory o neprofesionalitě a neodpovědnosti celé novinářské obce. Zvláště jde-li o člověka na vedoucím místě ve
veřejno- právním mediu a nejde o zpravodaje bulvárních zpráv.
Podle něho budou sportovci, kteří potřebují maximální soustředění na své výkony, skákat jak si páni novináři usmyslí. Člověk, který nic podstatného v životě nedokázel a kterého nikdo nezná se bude otírat o sportovkyni, kterou nám závidí celý svět.
S pozdravem
Jiří Taišl

Odkaz na zmiňovaný článek:
https://www.irozhlas.cz/komentare/ester-ledecka-snowboard-olympijske-hry-pchjongcchang_1802131050_sam

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Taišle,

Rada Českého rozhlasu Vám děkuje za Váš podnět, o vyjádření jsme prostřednictvím generálního ředitele požádali příslušného zástupce vedení Českého rozhlasu. Poskytl ho ředitel Zpravodajství Jan Pokorný a najdete ho v příloze této odpovědi.
Téma komunikace sportovců s médii je jistě zajímavé. Rada Českého rozhlasu souhlasí s názorem Jana Pokorného, že komentář je subjektivní interpretace skutečnosti. Je na vedení příslušné redakce, zda k tématu například neměl zaznít i jiný úhel pohledu, než má redaktor Miroslav Bureš. Rada Českého rozhlasu nicméně nemá pravomoc do těchto záležitostí zasahovat.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Taišle,

děkuji za Váš názor na komentář/sloupek Miroslava Bureše na serveru iROZHLAS.cz. Text vzbudil, alespoň na sociálních sítích, značné emoce. A reakce, ze kterých až mrazí – od té, abychom kolegu Bureše vyhodili z Českého rozhlasu, aby byl vyloučen z Klubu sportovních novinářů až po doporučení, aby se oběsil.

Když se na to podíváme z odstupu, tak dojdeme k názoru, že Miroslav Bureš napsal komentář, v němž se pozastavuje nad přístupem Ester Ledecké a jejího týmu k médiím. Vzhledem k tomu, že se jedná, alespoň mezi českými olympioniky, o výkyv, není nic špatného na tom se tématem zabývat. M. Bureš nehodnotil explicitně sportovní výkony závodnice/reprezentantky, ale na základě svých poznatků a zkušeností porovnával. Jedna z nejpoužívanějších definic komentáře zní: komentář je subjektivní interpretace události, skutečnosti nebo jevu na základě doložitelných faktů. A na tomto základě M. Bureš napsal svůj text. Podobně jako jeho kolega, který se zase pozastavoval nad tím, že ZOH bez hokejistů NHL nemají takový lesk atd.
Vrcholoví sportovci dobrovolně vstupují do veřejného prostoru, do jisté míry jej potřebují a využívají. A i když to jsou medailisté, světoví šampioni, nemůžou počítat s tím, že novináři k nim nebudou kritičtí. Ester Ledecká je určitě skvělá sportovkyně. O tom nikdo nepochybuje ani zbla. Ale že se na ZOH vlastně jako jediná medailistka nezúčastní slavnostního „díkuvzdání“ v Českém domě nebo to, jak vysvětlovala, proč si na stupně vítězů nevzala českou vlajku, hodné pozoru je.

Děkuji za pochopení.

S pozdravem
Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio