Stížnost posluchače K. Juříka ohledně zpravodajství o ruské letadlové lodi v ČRo (listopad 2016)

30. listopad 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 11. 2016

Text stížnosti

Vážení,

už snad 7 dní mě informujete (rozhlas) den co den, hodinu po hodině, kam míří Ruská letadlová loď Kuzněcov. Podle mě je to záměr vyvolat strach z Ruska. Mohl bych být i informován o druhé straně a tou je NATO - USA.
Rád bych jsem se také dozvěděl, například, které jejich bojové lodě vpluly do Černého moře. Když už informujete jen o Rusku chtělo by to více informovat i o protivníkovi. Jsou to šachy na šachovnici svět a asi záměrně skrýváte druhého hráče. Stydíte se za jeho kroky a nebo nesmíte o něm informovat?

Vyváženě prosím!

S přátelským pozdravem
Kamil Juřík

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Juříku,

děkujeme za Váš podnět. O vyjádření jsme prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu požádali ředitele zpravodajství Jana Pokorného, připojujeme v příloze. Jeho vyjádření obsahuje odkazy i na jiné zprávy týkající se Vámi zmíněného tématu.
Chtěli bychom Vás informovat o tom, že Rada Českého rozhlasu si nechává pravidelně vypracovávat nezávislé odborné analýzy, které vyhodnocují práci Českého rozhlasu u vybraných témat. Pro Vaši informaci, v nedávné době vznikly například analýzy zabývající se referováním o občanské válce na Ukrajině nebo imigrační krizi. Jejich obsah najdete na internetových stránkách Rady Českého rozhlasu (http://www.rozhlas.cz/rada/portal/).

V současné době Rada Českého rozhlasu zadala analýzu týkající se amerických voleb, z níž vyplyne, jak se Český rozhlas popasoval se Zákonem o Českém rozhlasu a Kodexem Českého rozhlasu.

Vážený pane Juříku, ještě jednou děkujeme za Váš zájem, věříme, že i nadále zůstanete posluchačem Českého rozhlasu.

S pozdravem,
jménem Rady Českého rozhlasu,

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Juříku,

Český rozhlas se snaží informovat o událostech významných, mimořádných či s dopadem na Českou republiku. V případě ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která se v čele flotily blíží Středozemním mořem k Sýrii, jsou naplněny všechny tyto podmínky. Stejnou měrou se ovšem ve srovnatelných situacích věnuje ČRo i armádám jiných zemí. Základní argumenty uvádím v bodech:

Nasazení letadlové lodi Admirál Kuzněcov je mimořádná událost
Ruská Severní flotila vyslala do Středozemního moře letadlovou loď Admirál Kuzněcov a sedm doprovodných plavidel. Jedná se o vůbec první bojové nasazení ruské letadlové lodě po třiceti letech. (Průměrná americká letadlová loď je nasazená každé dva roky na dobu šesti měsíců: například USS Enterprise podnikla mezi roky 1962 až 2012 podnikla 25 bojových plaveb.)

Samotná loď Admirál Kuzněcov je zcela unikátní
Letadlová loď Admirál Kuzněcov je navíc jediné plavidlo ruské armády svého druhu (60 tisíc tun a 52 strojů) – a zatím podnikla pouze čtyři operační nasazení. Státní výzkumné středisko Alexeje Nikolajeviče Krylova staví loď, která by se velikostí vyrovnala americkým „supercarrier“ (projekt 23000E počítá s plavidlem 100 tisíc tun a 90 letadlech), ale ta je ve fázi vývoje.

O pohybech plavidel či vojsk USA a NATO ČRo informuje průběžně
O pohybu americké letadlové lodi ČRo informoval například 5. října 2016 v souvislosti s hurikánem Matthew, který zkázonosně zasáhl Haiti a zmíněné plavidlo mělo dopravit do postižených oblastí pomoc (http://www.rozhlas.cz/zpravy/amerika/_zprava/1656365), o vojenských aktivitách USA a NATO v Pobaltí pak vysílal obšírně například 31.října 2016 (http://www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/1664827).

Od 25.10.2016 je pohyb ruské flotily v centru pozornosti NATO
O ruské flotile ČRo informuje průběžně (http://www.rozhlas.cz/zpravy/svet/_zprava/nejvetsi-nasazeni-od-konce-studene-valky-rusko-soustredi-sily-k-zaverecne-bitve-tvrdi-nato--1661319), ale 25. října 2016 prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, že skupina letadlových lodí v čele s Admirálem Kuzněcovem může být v Sýrii použita pro posílení bombardování oblastí s civilními obyvateli – o té doby se ve zpravodajství objevuje častěji, i když ne každý den, natož každou hodinu.

Snahou redakce je prezentovat události v co nejinformativnější podobě a vždy s využitím seriózních zdrojů, přesto je možné, že s ohledem na dramatický kontext (válka s Islámským státem v Sýrii a Iráku) vzbuzují některé zprávy v posluchačích větší emoce, než zprávy jiné. V daném případě ale bojují s jednotkami IS jak jednotky ruské, tak americké a z dalších zemí NATO, což lze spíš považovat za důvod k potlačení, než vzbuzování obav.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio