Stížnost posluchače M. Adámka ohledně lživé informace o inflaci ve zpravodajství ČRo (květen 2017)

31. květen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 5. 2017

Text stížnosti

Vážená rado, asi to nevíte, ale právě (čt 5.4. t.r. po 17. hodině) jste ústy respondenta popřeli princip trhu - nabídky a poptávky a tvorby cen - který jste po roce 1989 veřejnosti vehementně slibovali jako záchranu všeho (narovnání cen, ozdravění ekonomiky, chvíli to bude bolet a pak... a pod.).
Respondent zapomněl, že inflace u nás dosáhla mezi lety 1990 a 2010 cca 10-tinásobku, tj. 1 000 %, došlo ke znehodnocení celoživotních úspor obyvatelstva a to hlavně z té příčiny, že zahraniční, ale i některé domácí firmy ovládající poptávkově nepružné segmenty trhu, vč. pohonných hmot, stavebních materiálů a podobně hnaly legálními cestami i korupcí ceny co nejvýš nahoru. Kdo se tomu stavěl do cesty, byl smeten, čehož příkladem je ministr Bárta, veřejně hanoben Vaším rozhlasem - ministr Ťok, anebo nálepkován za kryptokomunistu (někdejší Pithartova vláda) či populistu (prezident Zeman). V čem to žijeme?
Kdyby byla pravda, co jste ještě v Radiofóru slibovali v roce 1990, že snížená poptávka nutí klesat ceny, muselo by nezbytně po vyčerpání národohospodářských rezerv a poklesu poptávky dojít ke snížení cen, tedy deflaci. Ale to se nestalo, naopak, tržní fanatik a bezohledný kariérista Singer uměle nechal ČNB zasáhnout do kurzu koruny, aby k deflaci nedošlo, což sám veřejně deklaruje. Že tyto přístupy vedou buď k hospodářské krizi nebo tištění nepodložených peněz, což ČNB nepřímo potvrzuje, že koná, setrvale přehlížíte a tolerujete.
Pro běžného občana není jiné cesty, než se smířit s tím, že někdejší Klausovy akademické tržní poučky a Vaše plané sliby byly ve skutečnosti veřejnou lží a že trh u nás není a nebude.
Očekávám od Vás relevantní stanovisko k tomuto závažnému problému týklajícímu se majoritní občanské veřejnosti, zejm. co jste schopni uvést na svoji omluvu?
Milan Adámek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Adámku,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S tímto vyjádřením se Rada ČRo ztotožnila.
Zároveň Vás chci informovat o tom, že Rada Českého rozhlasu si pravidelně nechává vypracovávat nezávislé odborné analýzy na různá témata. Z nich vyplývá, jak Český rozhlas plní svoji roli vyplývající ze Zákona o Českém rozhlasu a Kodexu Českého rozhlasu. Najdete je na stránkách http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

5. 4. 2017 byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu bývalý člen Bankovní rady ČNB Lubomír Lízal. Redaktorka se ho ptala na okolnosti, při nichž svého času centrální banka rozhodla o intervencích proti měně, tedy oslabení kurzu na 27 korun za euro a jeho udržování.

V rozhovoru se Lubomír Lízal dotkl i tématu role centrální banky v souvislostí s inflací. Mluvil rovněž o tom, které kroky příslušejí vládě a které centrální bance. Vrátil se i ke kritice, která z úst bývalého prezidenta a ekonoma Václava Klause zazněla, tedy že ČNB se chtěla hlavně předvádět svoji akceschopností. Byly to relevantní názory muže, který byl kromě jiného 6 let externím konzultantem Světově banky.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio