Stížnost posluchače M. Adámka týkající se současné politické situace (březen 2017)

29. březen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 3. 2017

Text stížnosti

Jste v koncích. Dnes v polední publicistice jste rozebírali preventivní zásah berlínské policie proti islámským radikálům. Padly opakované otázky ohledně vyšetřování těch, kdo podporují terorismus.
Ptám se? Kdy se konečně z Vašeho veřejnoprávního rozhlasu dozvíme, kdo a zda vůbec vyšetřuje další, kteří podporují, podporovali a nejspíš podporovat budou terorismus? Jsou to: Turecko a konkrétní lidé i organizace v něm, Saúdská Arábie, v pozadí za nimi Německo, Francie, prostřednictvím Řecka, Spojené státy. Velký otazník visí nad Izraelem a nejasná je role Íránu. Kdy budou stíháni a odsouzeni, alespoň veřejně, váleční zločinci, kteří prodávají zbraně Afričanům a rozdmýchávají tam konflikty s děsivými následky - viz např. pořad 168 h České televize tuto neděli.
Budou tito někdy vyšetřováni a poprávu souzeni? Sotva. Narazili jste na meze toho, co Vy samozvaně prohlašujete za právní stát a svobodu. Jestliže Němci sledují takzvané islámské radikály, sledují okruh lidí, kteří vykazují určité přesvědčení, a mají ústavní nástroje na to, je stíhat. Za přesvědčení. V opravdovém právním státu lze někoho stíhat až za skutek, skutkovou podstatu, ne za přesvědčení.
Kolik špiclů se na tom podílí? Kolik amerických špiclů sledovalo Merkelovou? Kde leží hranice mezi rozvědkou a komunistickou státní policí? Kdy v Německu, až situace přeroste únosné meze, což se podle všeho děje, vznikne policejní stát a lidé budou stíháni za projevy sympatie k těm, kdo se dostali do radikální opozice proti tomu, co se samozvaně prohlásilo za předvoj světa?
Francie. Lepénová. Naše svobodná média ji standardně nálepkují jako radikála. Možná se stane prezidentkou francouzské republiky. Lepénová má v mnohém pravdu, což reflektuje postoj značné části veřejnosti i objektivní fakta. Budete ji nadále nálepkovat anebo převléknete kabát? Kolik špiclů svobodného světa bude sledovat ji a porušovat při tom zákonnost?
Velká Británie. Brexit. První, na co Mayová tlačí, je omezení svobodného stěhování lidí. Je to on Vámi slibovaný ráj západního světa? Anebo je Mayová nějaká kryptokomunistka? Či snad má sympatie k autoritativním režimům? Či snad k tomu má po vzoru Theatcherové sklony?
Celá léta jste samozvanými experty na Rusko a jste schopni od rána do večera radit, třeba Putinovi nebo Číňanům, co mají a nemají dělat. Tak se teď ukažte. Začněte stejně tak radit Merkelové, Lepénové, Mayové, Trumpovi. Uvidíme, co dokážete. Zda jste jenom skvadra žvanilů typu Dvořáka, Fištejna, Slezáka apod. anebo máte nosnou myšlenkovou koncepci.
Očekávám relevantní odpověď na moje otázky. A otevřeně říkám, že myšlenkovou koncepci nemáte.
Milan Adámek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Adámku,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S tímto vyjádřením se Rada ČRo ztotožnila.

S přáním hezkých dnů
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Adámku,

především děkuji za Váš názor, formulovaný v dopise odeslaném 28. února 2017. Po důkladném přečtení musím konstatovat, že na většinu otázek, včetně té závěrečné o myšlenkové koncepci, si odpovídáte sám a dovoluji si soudit, že odpověď ve skutečnosti nehledáte. Obtížně tak mohu reagovat na vámi požadovanou „relevantní odpověd“.

Mohu Vás jen ujistit, že zpravodajství a publicistiku se se snažíme – tak jak nám to ukládá mj. zákon o Českem rozhlase – vytvářet s maximální mírou profesionality, objektivně, vyváženě a samozřejmě i koncepčně.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Programu

autor: kob
Spustit audio