Stížnost posluchače M. Kalného na přesun bohoslužeb na stanici ČRo Vltava (březen 2015)

25. březen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2015

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Kalný,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 31. 12. 2014, která byla Radě ČRo postoupena Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.
Český rozhlas prodělává od roku 2011 významné organizační, programové a další změny, které se nutně dotkly i náboženského vysílání ČRo.

Aktivně jsme se zajímali o porovnání rozsahu šíření a kvality signálu stanic ČRo Dvojka a Vltava ‒ vedení ČRo doložilo, že pokrytí signálem stanice Vltava je celkově lepší než u stanice Dvojka. Pokud tomu tak ve Vašem regionu není, upozorňujeme Vás na další možnosti poslechu. Ve většině českých domácností je televize, ta dnes ‒ po televizní digitalizaci ‒ nabízí také příjem stanic Českého rozhlasu včetně stanice Vltava.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Mgr. Ondřej Nováček, ředitel Centra vysílání Českého rozhlasu. Text připojujeme v příloze. Rada ČRo ono vyjádření na své veřejné schůzi dne 25. února 2015 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze, kde najdete pro přehlednost i mapy pokrytí signálem VKV u stanic ČRo Dvojka a Vltava.

V příloze Vám zasíláme rovněž obsáhlé vyjádření Mgr. Reného Zavorala, programového náměstka Českého rozhlasu. Rada ČRo si je vyžádala ohledně změn náboženského vysílání ČRo.
Vážený pane Kalný, v Českém rozhlase rozhodně není nedostatek křesťanských pořadů, srov. výše uvedené vyjádření Mgr. Zavorala nebo program uvedený například na speciálních internetových stránkách ČRo věnovaných náboženským pořadům: http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/portal/ .

Vážený pane Kalný, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu a věříme, že si v jeho nabídce vyberete zajímavé pořady.

S pozdravem
Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření ČRo ke stížnosti pana M. Kalného ohledně porušování objektivity a vyváženosti z důvodu přesunu vysílání bohoslužeb na stanici Vltava

Na základě rozhodnutí vedení Českého rozhlasu a po schválení Programovou radou Českého rozhlasu došlo k 1. lednu 2015 k přesunutí, nikoliv ukončení pořadu Bohoslužby na Český rozhlas Vltava. Přesun vzala na vědomí rovněž Rada Českého rozhlasu. Důvodem je zajištění lepší možnosti poslechu tohoto pořadu pro posluchače, neboť dostupnost signálu a VKV pokrytí ČRo Vltavy je kvalitnější než ČRo Dvojky, a koncepční propojení s dopoledním blokem duchovního slova a hudby ve vysílání Vltavy. Na Vltavu se rovněž přesunuly mimořádné mše (vánoční, velkopáteční a další). Pořad Bohoslužby najdete od 1. ledna nově ve vysílání Českého rozhlasu Vltavy ve stejný den a čas (neděle, 9:00 hodin). Kmitočty ČRo Vltavy najdete v Týdeníku Rozhlas, na webu vltava.rozhlas.cz a rádi Vám je sdělíme i na telefonu 221 551 313.

Ondřej Nováček
Ředitel Centra vysílání

Vyjádření náměstka generálního ředitele pro program a vysílání ke změně náboženského vysílání v ČRo
viz příloha

Spustit audio