Stížnost posluchače M. Perthse ohledně debaty v pořadu Pro a proti ze dne 17. 3. 2017 (květen 2017)

31. květen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 5. 2017

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Pethsi,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. Považuji ho za vyčerpávající a Rada Českého rozhlasu se s jeho zněním ztotožnila.
Zároveň Vás chci informovat o tom, že Rada Českého rozhlasu si pravidelně nechává vypracovávat nezávislé odborné analýzy na různá témata. Z nich vyplývá, jak Český rozhlas plní svoji roli vyplývající ze Zákona o Českém rozhlasu a Kodexu Českého rozhlasu. Najdete je na stránkách http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

bývalá ministryně pro lidská práva a psychiatrička Džamila Stehlíková se nám jevila jako vhodný host debaty Pro a proti, protože se k tématu držení zbraní, psychologických testů střelců apod. v médiích několikrát vyjadřovala, např. při nedávném návrhu ministra Chovance na ústavní změnu, která by dávala lidem právo použít legálně drženou zbraň k obraně Česka.

Psala také blogy po masakru střelce v Uherském Brodě. Diskutérů, schopných utáhnout půlhodinovou rozhlasovou debatu s názorem, jaký má paní Stehlíková, v Česku moc není. Potvrzuje to i výsledek hlasování českých poslanců v Evropském parlamentu - PRO směrnici EU o zbraních hlasoval jen europoslanec Jan Keller (ČSSD), navíc omylem, jak se později ukázalo.

V předvečer debaty jsme oslovili i několik dalších europoslanců, jelikož bezprostředně po hlasování nebyl známý jejich názor, ale nikdo z nich by panu Strakovi neoponoval. Tématu jsme se věnovali v Pro a proti už loni, a i tehdy bylo obtížné sehnat vhodného oponenta Davidu Karáskovi ze Sdružení na ochranu práv držitelů zbraní. Role se nakonec ujal místopředseda Zelených Petr Kutílek. Je třeba přiznat, že jsme od paní Stehlíkové očekávali lepší připravenost na diskusi, uvedla zhruba dvakrát nepřesné informace, které její oponent ihned opravil.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio