Stížnost posluchače M. Reichela ohledně informací o turné souboru Alexandrovců (srpen 2017)

28. srpen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 8. 2017

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Reichele,
děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S vyjádřením ředitele Českého rozhlasu Olomouc Josefa Podstaty se Rada ČRo ztotožnila.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Stížnost pana Reichela ze dne 6. 6. 2017 byla dle mých informací doručena RRTV, ombudsmanovi ČRo a v kopii také na obecnou adresu ČRo Olomouc.

Po dohodě s ombudsmanem ČRo Milanem Pokorným jsme ze stanice sami nereagovali a ombudsman dne 9. 6. 2017 napsal panu Reichelovi oficiální odpověď, se kterou jsme se plně ztotožnili. V ní byla mj. uvedena přesná data a odkazy na více informací, které v rámci svých různých vysílání Český rozhlas o aktuálních vystoupeních souboru Alexandrovci odvysílal, a zároveň zazněl i argument, pod který se stanice bez váhání podepisuje:

„Pokud bychom detailně sledovali zpravodajství regionálních stanic Českého rozhlasu, v jejichž působnosti se koncerty květnového turné Alexandrovců konaly, patrně bychom nalezli další zpravodajské pokrytí těchto kulturních akcí. Zařazení informací o kulturním dění je na úvaze editorů jednotlivých stanic. Z toho, že některé stanice tyto koncerty zpravodajsky nezaznamenaly, nelze podle mého názoru vyvodit závěr o programovém nezájmu či snad dokonce bojkotu těchto kulturních akcí.“

Jinými slovy: i za ČRo Olomouc rozhodně popíráme jakékoli cenzurní zásahy. Stran koncertu Alexandrovců v Olomouci lze potvrdit, že nedošlo k jeho opomenutí, všechny programové prvky typu kulturních pozvánek atd. obsahovaly informace o tomto vystoupení úplně rovnocenně, jako o tehdejších dalších kulturních akcích konaných v našem kraji.

Jiná spolupráce typu mediálního partnerství neproběhla, protože nám pořadatel koncertu takovou spolupráci nenabídl, navíc mediálním partnerem koncertu byly Rádio Haná a Rádio Čas, což by stejně bylo v kontradikci s našimi interními postupy.

Mimochodem obdobná situace (ve zpravodajství i v oblasti mediální spolupráce) proběhla v minulosti opakovaně, naposledy při koncertu skupiny Team konaném v Olomouci (přičemž nesrovnáváme uměleckou úroveň, ale návštěvnický zájem).

Pokud cítím určité rezervy, jsou v komunikaci Českého rozhlasu Olomouc. Pan Reichel si (ze svého pohledu oprávněně) povzdechl i nad poněkud strohou odpovědí na Facebooku stanice. Tato sociální síť sice není zrovna prostorem pro široké diskuze, nicméně měli jsme asi věnovat více času komplexnější odpovědi a zaslat ji například emailem. To, že tento přístup pomůže spoustu věcí osvětlit, je zřejmé i z finální děkovné reakce posluchače na ombudsmanovu odpověď (oboje níže přikládám).

S přátelským pozdravem

MUDr. Mgr. Josef Podstata
ředitel ČRo Olomouc

Vyjádření ombudsmana ČRo

Vážený pane Reichele,

děkuji Vám za kritickou připomínku týkající se zpravodajské činnosti Českého rozhlasu. Podstatou Vaší kritiky je přesvědčení, že veřejnoprávní médium by mělo posluchače informovat o vystoupeních souboru Alexandrovci, jenž reprezentuje armádu jedné z vítězných mocností druhé světové války, a to obzvláště ve dnech, kdy jsme si připomínali konec této války. Dovolte mi osobní poznámku - jako milovník vážné hudby oceňuji profesionální úroveň tohoto špičkového pěveckého sboru.

Po konzultacích s příslušnými pracovníky Zpravodajství Českého rozhlasu jsem došel k závěru, že Český rozhlas tuto kulturní událost ve svém zpravodajství neopomněl. Dokladem je například výpis z vysílání Radiožurnálu, nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu, na jehož vlnách zazněl 11. 5. v 19.50 příspěvek věnovaný aktuálnímu turné Alexandrovců. Posluchače informoval jak o zahájení turné Alexandrovců ve Zlíně, tak o neštěstí, které soubor nedávno postihlo - mimochodem Český rozhlas o této tragédii ve svém zpravodajství podrobně a korektně referoval, což lze zjistit nahlédnutím do vyhledávače na webových stránkách ČRo. K této kauze se průběžně vrací, například 1. 6. 2017 věnoval této tragické události a vyšetřování jejích příčin celkem tři příspěvky.

Co se týče květnového turné Alexandrovců v České republice, publicistický příspěvek vysílaný na Radiožurnálu 11. 5. obsahoval kromě zpravodajské složky také zvukové ukázky z vystoupení souboru, informace o konkurzu, který vzbudil obrovský zájem mezi ruskými pěvci, informace o programu a speciálním hostu, francouzské skupině Gipsy Forever. Přikládám odkaz na celodenní záznam, v jehož rámci lze tento příspěvek vyslechnout.
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zaznamy/#/2017-05-11/19

Tento příspěvek byl v textové podobě doplněné snímkem souboru umístěn na zpravodajské webové stránky Českého rozhlasu iRozhlas, což lze ověřit tímto odkazem:
https://www.irozhlas.cz/kultura/hudba/alexandrovci-se-vraci-do-ceska-koncerty-maji-byt-vzpominkou-na-zemrele-kolegy_1705110600_jaj

Pokud bychom detailně sledovali zpravodajství regionálních stanic Českého rozhlasu, v jejichž působnosti se koncerty květnového turné Alexandrovců konaly, patrně bychom nalezli další zpravodajské pokrytí těchto kulturních akcí. Zařazení informací o kulturním dění je na úvaze editorů jednotlivých stanic. Z toho, že některé stanice tyto koncerty zpravodajsky nezaznamenaly, nelze podle mého názoru vyvodit závěr o programovém nezájmu či snad dokonce bojkotu těchto kulturních akcí. Důkazem je mj. výše zmíněný příspěvek.

Rozumím Vaší argumentaci, zejména tomu, že tyto koncerty podle Vašeho názoru vyděluje ze stovek jiných kulturních akcí termín květnových oslav konce druhé světové války. Tento kulturně společenský aspekt doporučím při svých jednáních pozornosti pracovníků Zpravodajství Českého rozhlasu.

Přeji Vám pěkný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D.
ombudsman

Reakce pana Martina Reichela

Vážený pane doktore!

Velice děkuji za vaši vyčerpávající odpověď. Máte naprostou pravdu.
Bohužel dnešní doba je plná emocí, povrchnosti a uspěchanosti. Avšak domnívám se, že základní a zásadní historické události, jež formovali naši státnost, by neměly být opomíjeny, což jak jste přesně vystihl, bylo duchem mé stížnosti, která primárně mířila na regionální olomoucké vysílání, jehož jsem denním posluchačem. Abych pravdu řekl, trošku se mě dotkla strohá odpověď, kterou jsem na svoji původní stížnost na FB ČRo Olomouc dostal. V naší rodině je několik obětí zrůdného nacismu a z tohoto důvodu moji prarodiče i rodiče chovají jistou náklonost a velkou vděčnost k Rudé armádě (potažmo Rusku), jež nás od těchto hrůz osvobodila.

Proto mě velmi zamrzelo, když ČRo Olomouc vystoupení Alexandrovců v dobách oslav konce 2. světové války zcela opomíjel. Přitom běžně referují o akcích s řádově menším dosahem na publikum a o provázanosti se státním svátkem nemluvě.

Ještě jednou děkuji za vaši odpověď a přeji vám mnoho úspěchů v práci i osobním životě.

Martin Reichel

autor: kob
Spustit audio