Stížnost posluchače Milana Suchého na hudební skladbu stanice ČRo Radiožurnál (prosinec 2014)

17. prosinec 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 12. 2014

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Suchý,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Váš podnět ze 10. listopadu 2014.

K hudební stránce stanice ČRo – Radiožurnál (a také ČRo Dvojka) Rada ČRo uspořádala dne 1. 12. 2011 veřejný seminář, kde spolu diskutovali odborníci, hudební publicisté a zástupci ČRo. Videozáznam té veřejné debaty je dostupný na internetových stránkách Českého rozhlasu − http://www.rozhlas.cz/rada/seminare/_zprava/videozaznam-seminare-rady-cro-k-hudbe-na-stanicich-radiozurnal-a-dvojka--984174

Věříme, že Vás ta diskuse zaujme. Krátce po ní doznala hudební stránka Radiožurnálu změn, výrazně tehdy ubylo stížností posluchačů. Nicméně Rada ČRo se k tomu tématu jistě opět vrátí. Tím spíše, že v poslední době se opět začínají množit podněty právě k této záležitosti.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál. Jak uvidíte, Váš odhad 80 procent cizojazyčných skladeb na Radiožurnálu je přesný.

Rada Českého rozhlasu vyjádření J. Pokorného na své veřejné schůzi dne 17. prosince 2014 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

Vážený pane Suchý, inspirováni i Vaším podnětem se budeme vedení ČRo opět ptát i na to, kolik aktivních skladeb je nyní na playlistu Radiožurnálu (někdy se v této souvislosti hovoří též o programu Selector). V roce 2011 to bylo kolem 800 skladeb, později jsme dostávali informace o zvýšení na cca 900.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Poměr tuzemské a zahraniční hudby ve vysílání radiožurnálu je zhruba 20 % k 80 % ve prospěch zahraniční. Do zahraničních počítáme i tuzemské interprety zpívající jinak než česky nebo slovensky. Primární cílová skupina ve věku 30 až 50 let tuzemskou hudbu až zas tak nepreferuje, navíc pak jen těžko hledá shodu na konkrétních českých písničkách, které z Radiožurnálu chce slyšet. Došlo i definování programu jednotlivých okruhů ČRo, nechceme tedy kanibalizovat jiné okruhy, kde posluchači tuzemskou hudbu preferují, tedy ČRo 2 a ČRo Region s až 80 % domácí tvorby. Zvukovost Radiožurnálu je jiná a hudební formát, který je primárně postaven na písních od Stinga, R.E.M., U2, a dalších uznávaných interpretech pak těžko hledá zvukově i jinak filozoficky svázatelné písně od českých interpretů. Snažíme se držet zvukovost i určitou úroveň. Hrát cokoli jen proto, že je to české opravdu nechceme. Navíc hrajeme nemálo domácích interpretů, kteří zpívají anglicky a dokonce i francouzsky. Samozřejmě hudba je konzultována s posluchači v intenzívních hudebních testech, kde pravidelně zjišťujeme líbivost i „ohranost“. Je to samozřejmě velmi individuální a hledat většinovou shodu je složité. Radiožurnál na rozdíl od jiných stanic poslouchají lidé kvůli informacím. Informace zajímají vyznavače různých hudebních stylů. Hudební stanice posluchači hledají podle oblíbené hudby, ale u Radiožurnálu se sejdou vyznavači všech žánrů a hledat shodu na hudbě není vůbec snadné.

Nás samotné trápí nedostatek tuzemské produkce, která se do Radiožurnálu hodí. I proto jsme v loňském roce realizovali úspěšný projekt KK 70. Posluchači předělávky písní KK přivítali, o čemž svědčí nejen ohlas v testech, ale i úspěch CD a DVD KK70, první náklad je takřka vyprodán. Písně KK v původních verzích byly zejména mladšími posluchači obtížně přijímané kvůli zvukovosti. Proto jsme jim dali novou formu při zachování poselství. Jen tak můžeme vzbudit zájem i o originální verze. A funguje to. Nová je také píseň ze „Světluščího“ koncertu, kterou složil a nazpíval ne všem známý Adama Lanči alias Cocoman s nevidomým Kájou Leskovcem. Tedy další současný český hudební počin, který stvořil Radiožurnál. Nedávno jsme exkluzívně představili v předstihu nové album Václava Neckáře, stejně tak novou píseň Anety Langerové Svatá Kordula, kterou začal jako první hrát Radiožurnál. Na příští rok chystáme celoroční hudební projekt, který bude věnován právě tuzemským interpretům. Bude to velmi originální. Nechte se překvapit.

Jan Pokorný
Šéfredaktor ČRo Radiožurnál

Spustit audio