Stížnost posluchače O. Podluckého ohledně zpráv na stanici ČRo Vltava (únor 2015)

25. únor 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 2. 2015

Text emailové stížnosti

Dobré odpoledne ze Zlína,paní Vlasáková!

Mohl by se,prosím,někdo z Rady podívat na věcnou podstatu mé stížnosti a relevantnost odpovědi pracovníků ČRo,kterou uvádím níže?Mám nepříjemný pocit,že mi pan šéfredaktor záměrně nerozumí . Odpověď pana editora,že zpráva z episody jedné malé politické strany v její pražské čtvrti má co dělat na prvním místě ranních zpráv na Vltavě,mě naplnila hlubokým znepokojením.Buď jsem hloupý venkovánek,nebo jsou oba rozhlasoví pracovníci raněni profesionální slepotou.Mohli byste to pro klid mé duše a lidí kolem mě posoudit?Moc vám děkuji a budu vyhlížet vaši odpověď Ot.Podlucký,koncesionář.

Ing. Otakar Podlucký

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane inženýre,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš e-mail z 10. 12. 2014.
Předně se Vám omlouváme za zpoždění odpovědi. Vzniklo tím, že si Rada ČRo vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření k Vašemu podnětu. To bylo Radě ČRo doručeno se zpožděním oproti dohodnuté měsíční lhůtě.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Mgr. Ondřej Nováček, ředitel Centra vysílání Českého rozhlasu, text obsahuje i sdělení a omluvu od dr. Lukáše Hurníka, šéfredaktora stanice ČRo Vltava.
Věříme, že ta vyjádření pro Vás budou uspokojivá. Rada ČRo je na své veřejné schůzi dne 25. února 2015 vzala na vědomí, text připojujeme v příloze.

Vážený pane inženýre, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vyjádření k zařazení inkriminované zprávy na ČRo Vltava do zpravodajské relace.

V pravidelném souhrnu domácích zpráv České tiskové kanceláře 8. 12. ve 20:00 byla událost také na 1. místě – přehled ČTK je řazen podle relevance. V dalším pravidelném souhrnu domácích zpráv České tiskové kanceláře 9. 12. ve 4:00 se zpráva o zrušení dvou pražských organizací ODS propadla na druhé místo, zůstala tedy z pohledu ČTK stále relativně důležitá. Předběhla ji jen informace o tom, že vláda v pondělí (8. 12.) schválila platové tarify pracovníkům ve zdravotnictví a v sociální oblasti. Předešlý večer 8. prosince ve 21:00 bylo téma rušení dvou pražských organizací ODS na prvním místě zpravodajského pořadu Radiožurnálu Šedesát minut. Pak už se v dalších relacích Radiožurnálu informace objevovala na nižších příčkách.

Tyto skutečnosti dokládají, že prioritizace a zařazení této zprávy na ČRo Vltava nijak nevybočovalo z přístupu dalších seriózních zpravodajských médií, resp. zdrojů. ČRo Vltava se ve svých relacích záměrně neomezuje výhradně na kulturní zpravodajství s cílem zajistit posluchačům alespoň základní přehled o aktuálním dění tak, aby nemuseli kvůli informovanosti odcházet k jiným médiím.

Co se týče formulace v odpovědi pana šéfredaktora Hurníka týkající se politických preferencí p. Podluckého, nepovažuji ji za šťastnou. S panem šéfredaktorem jsem věc řešil a přikládám jeho vyjádření:

Lukáš Hurník: „Je to vůbec poprvé, co jsem musel reagovat na výhradu k řazení příspěvků v našich zprávách. Posluchači vnímají, že Vltava má jiné priority než zprávy z politického světa. Formulace byla tedy i kvůli mé nezkušenosti v této oblasti neobratná a zbytečně vyvolala v posluchači emoce. Svou poznámku jsem ale vůbec nemyslel konfrontačně. Chtěl jsem spíše vyjádřit pochopení k postoji stěžujícího si posluchače připomínkou, že i neutrální zpráva může působit jako zaujatá, pokud se na ni díváme z jednoho či druhého vyhraněného názorového pólu. O několik dní dříve jsme vysílali obdobnou zprávu o povolebním dění v ČSSD, která by mohla vyvolat reakci stejnou, z druhé strany. Panu posluchači jsem opravdu nechtěl nic podsouvat a za nešťastnou formulaci se omlouvám.“

Ondřej Nováček
Ředitel Centra vysílání

Spustit audio