Stížnost posluchače ohledně článku na webu ČRo o náramcích pro zaměstnance (květen 2018)

30. květen 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 4. 2018

Text stížnosti

Dobry den,
Stiznost podavam jako soukromna osoba, ne ve jmenu sveho zamestnavatele.
Predmetem stiznosti je clanek:
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/pokud-nepracujete-vibruje-naramek-amazon-tak-vytvori-ze-zamestnancu-roboty_1802031125_jra?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_feed%3B6HPGoGwBTiuOdgEgGGIl4A%3D%3D
ve kterem novinar Jan Řápek uvadi prokazatelne nepravdive informace o elektronickem naramku, patentovanem spolecnosti Amazon.
Autor clanku by na chybu upozornen a na upozorneni odpovedel, presto k oprave clanku doted nedoslo.
Nasi komunikaci muzete videt nize.
S pozdravem,
Váš posluchač

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane posluchači,
Vaši stížnost Rada Českého rozhlasu postoupila k vysvětlení vedení Českého rozhlasu. Obdrželi jsme odpověď ředitele zpravodajství Jana Pokorného, kterou Vám k naší odpovědi rovněž přikládáme. Protože se radní zcela nespokojili s prvotním písemným vyjádřením pana ředitele Pokorného, zabývali jsme se následně Vaší záležitostí i na veřejném zasedání Rady ČRo 25. dubna 2018 a bylo nám sděleno několik dalších zásadních informací.
Pan ředitel Pokorný nám vysvětlil, že k prodlení v nápravě chyby, na kterou jste vznesl stížnost, došlo kvůli tomu, že elév Jan Řápek nesdělil editorovi, jak pochybil a jakým způsobem s Vámi komunikuje. Jakmile se to zjistilo, chyba byla odstraněna.
Dále bylo na předmětné veřejné schůzi sděleno, že s externistou/elévem Janem Řápkem byla ukončena spolupráce a rovněž editorovi byly uloženy patřičné sankce.
Domnívám se, že toto řešení a potrestání je v této věci dostatečné. Zároveň nás tyto kroky vedení ČRo ujistily, že dotyčná nepříjemnost byla vyřešena a že napříště bude věnována větší pozornost tomu, aby k podobným nedocházelo.

Pevně věřím, že omluvy za tato pochybení přijmete, stejně jako postup a závěry, které byly v této věci učiněny.

Velmi Vám děkuji a přeji vše dobré.

S úctou
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,
čtenář upozornil na chybu v článku „Pokud nepracujete, vibruje náramek. Amazon vytvoří ze zaměstnanců roboty, varují kritici.“ Bohužel musíme přiznat a konstatovat, že oprava neproběhla okamžitě, za což se velmi omlouváme.
Nedopatření, na která jsme upozorněni, opravujeme zpravidla neprodleně poté, co informaci znovu ověříme. Externista a elév Jan Řápek, na nějž si stěžoval čtenář, nicméně editorovi, s nímž měl službu v době vydání textu, nedal vědět, že byl upozorněn na chyby.
O nesrovnalostech jsme se tak vedení redakce dozvědělo až v pátek 9. února. Text jsme bezodkladně opravili a požádali Jana Řápka o vyjádření. Uznal, že pochybil, když vše nekonzultoval s editorem. Podle svých slov čtenáři „v dobré vůli“ odpověděl, ale na opravu článku posléze zapomněl. Redakce serveru iROZHLAS.cz byla proto opětovně proškolena, jak komunikovat se čtenáři a jak reagovat na upozornění na chyby. Konkrétně Jan Řápek absolvoval individuální pohovor.
Panu posluchači děkujeme za upozornění a ještě jednou se omlouváme. Omluvu již čtenáři poslal i šéfredaktor Zpravodajského serveru iROZHLAS.cz Radek Kedroň a nabídl mu své kontaktní údaje pro další řešení.
S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio