Stížnost posluchače ohledně stanice ČRo Dvojka (květen 2018)

30. květen 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 5. 2018

Text stížnosti

Vážený pane generální řediteli.

píši Vám poté, co jsem se již mnohokrát obrátil na Vaše spolupracovníky; především na vedení stanice dříve nazvané Praha; a naposledy na pana ombudsmana ČRo. Vždycky bezvýsledně a často i bez odpovědi.

Hluboce nesouhlasím a nikdy se nesmířím se změnou názvu stanice Praha na poněkud hanlivě znějící "Dvojku". A také se změnou znělky. Kdysi - myslím, že to byl pan Vejvoda, ale jist si nejsem - tedy někdo když ohlašoval změnu znělky uvedl, že autorem té nové je vítěz mezinárodní soutěže ze Srbska. Kolik soutěž stála mi nikdy nikdo nesdělil. Nechápu, jak vůbec mohlo někoho napadnout nahradit tak krásnou znělku, jakou ta dřívější byla. Důvody neznám. Odůvodnění opuštění názvu "Praha" jsem slyšel a pokládám je za důsledek honby za poslechovostí za každou cenu: co bylo to bylo; tradice netradice, teď rozhodujeme my noví a ať nám do toho nikdo nemluví. Alespoň takový dojem jsem ze vší korespondence s rozhlasem získal.

Dříve jsem "rádio" poslouchal téměř celý den. A "Prahu". Po těch neblahých změnách jsem zůstal u ranního bloku, kde jsem v poslední době čekal na "glosu" a pak jsem přešel na "Vltavu" poslechnout si ranní úvahu před sedmou. Když před časem zmizelo sobotní rozmlouvání o češtině před půl sedmou, přestal jsem stanici v tu dobu poslouchat. Teď zmizela "glosa" a poslouchat tu náhražku rádoby vtipné konverzace dvou pánů nechci. Takže přijímač se zapne až na poslech "Vltavy". Už jsem se smířil s tím, že již zmíněnou úvahu neohlašuje znělka, která mne vždy upozornila, že si mám na chvíli sednout. Jinak ji třeba promeškám. Proč se tak stalo mi nesdělil ani pan ombudsman.

Kdysi jsme málem přišli i o "Jak to vidí...". To se nám posluchačům naštěstí podařilo do vysílání vrátit. Posloucháme s manželkou, rovněž tak "Osudy" na Vltavě. Dále nedělní zvony na Praze i na Vltavě spolu s následujícími verši. Jen prosím ať do těchto svátečních chvil nikdo iniciativně nezasahuje. Jestliže je k poslouchání, poslechnu si i sobotní hru a nedělní pohádku. Pak už přijímač mlčí. Před časem jsme náhodou objevili před půlnocí na "Praze" půlhodinu melodíí ke snění, čili "orchestrálek". Pak jsme ji poslouchali každý den. A hle - už není. Noční proud poslouchat nebudeme. Dobře, někomu jinému třeba vyhovuje víc. Některé změny jsou potřebné. Všechno bych přijal, kdyby zase vysílala "Praha" se svou klasickou znělkou.

S pozdravem

Váš posluchač

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane posluchači,
velmi Vám děkujeme za Váš dopis. Vaše dotazy jsme postoupili k vysvětlení řediteli programu Českého rozhlasu. Jeho vyjádření, se kterým se Rada ČRo ztotožňuje Vám rovněž posíláme a doufáme, že budete alespoň částečně spokojen.
Vážíme si hluboce všech posluchačů Českého rozhlasu a každý podnět shledáváme velmi cenným.

Přejeme Vám vše dobré a doufáme, že zůstanete věrným posluchačem Českého rozhlasu,

S úctou,

jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji za Váš zájem o vysílání Českého rozhlasu. Chápu Vaše námitky vůči vysílání Dvojky. Bohužel nikdy se nepodaří zavděčit všem posluchačům, rádio a hudba zvláště jsou otázkou individuálního vkusu a osobnostního nastavení. Mohu ale s jistotou konstatovat, že Vaše výtky k cizojazyčné hudbě na Dvojce nejsou oprávněné. Dvojka aktuálně vysílá zhruba 60% domácí hudby a 40% zahraniční. Tento poměr důsledně kontrolujeme a vyrovnáme během celých 24 hodin. Ve 40 % zahraniční hudby jsou zahrnuty i francouzské, italské a španělské tituly. Nedávno zadaný výzkum pro Dvojku, který se týkal hlavně obliby jednotlivých hudebních žánrů našich posluchačů, jednoznačně potvrdil, že tento poměr naprosto vyhovuje naší cílové skupině posluchačů. Většina má ráda pop rock, pop country a očekává melodickou a příjemnou hudbu. Jazykovou otázku neřeší a není pro ně důležitá. Na základě Programové konference Českého rozhlasu v roce 2015 se přistoupilo k žánrovému rozdělení hudby pro jednotlivé stanice. Dechovka a folklór přešla na Regionální stanice, vážná hudba na Vltavu, jazzová na stanici Jazz atd. Dominantou Dvojky jsou žánry oblíbené mezi většinou posluchačů.

Co se týče opuštění názvu Praha, hlavním důvodem bylo, že tento název evokoval u mimopražských posluchačů pocit, že se jedná o pražskou regionální stanici. V některých krajích posluchači uváděli, že jim tento název vadí a symbolizuje pragocentrismus. S názvem Praha se dlouhodobě počítá pro regionální stanici, momentálně nazývanou Regina. Tato značka se tedy do éteru s velkou pravděpodobností časem vrátí. Podle rozsáhlého průzkumu z roku 2015 mezi posluchači Dvojky je stávající název Dvojka vnímán lépe než původní název Praha. Kritika znělky Dvojky je ojedinělá, zatím jsem se s ní nesetkal a dovolím si tvrdit, že je to opět záležitost osobního vkusu.

Vážený pane posluchači, věřím, že si v bohaté nabídce Českého rozhlasu najdete své favority, oblíbené stanice a pořady. Ať se Vám daří!

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu

autor: kob
Spustit audio