Stížnost posluchače ohledně zkrácení pořadu Tlučhořovi (únor 2019)

27. únor 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 2. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,

dovolte, abych jako dlouholetý příznivec pořadu Tlučhořovi, vysílaného na ČRo2, vyjádřil pobouření z jeho razantního zkrácení (přesnější výraz by byl: zmrzačení). Jistě víte, že se jedná o unikátní seriál vysílaný od r. 1991, čítající už přes tisíc dílů a s nemalou komunitou loajálních příznivců. Jeho tvůrci jsou české herecké legendy Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. ČRo by měl být na takový projekt hrdý, ne zkracovat ho natolik, že zcela rozvrátí jeho strukturu. Na patnáctiminutové ploše lze rozvinout samostatnou epizodu, na pětiminutové ploše to je zhola nemožné. Takové hrubé ořezání znamená faktické zničení smyslu celého projektu.

Prosím o informaci, kdo za zkrácením stojí a co ho/ji k tomu vedlo. Zároveň Vás žádám o návrat k původnímu patnáctiminutovému formátu. Děkuji.

S pozdravem
Váš posluchač

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkuji Vám jménem Rady za Váš podnět a vyjadřuji tímto souhlas s vysvětlením, které Vám ve svém dopisu poskytl ředitel programu Českého rozhlasu, pan Mgr. Ondřej Nováček.

S úctou,

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane posluchači,

zkrácení původní 15-minutové improvizace Tlučhořů do formy cca pětiminutové skeče je součástí komplexnější změny programu Dvojky, která je motivována výrazným úbytkem posluchačů této stanice v posledních pěti letech (ztráta cca třetiny publika). Za tuto změnu jsem zodpovědný já z pozice ředitele Programu ČRo, který je zároveň pověřen vedením Dvojky. Podle mého nejlepšího vědomí a svědomí tato forma zajistí Tlučhořovic rodince úspěch i pro další roky. Navíc umožní s tímto formátech pracovat i v jiných – atraktivnějších časech vysílání než je podvečer a také jej reprízovat. Mimochodem jej takto můžeme využít v připravovaném nedělním speciálu hodinu před polednem. Kromě toho počítáme s tím, že autorská dvojice vytvoří několik delších, pravděpodobně půlhodinových speciálů ke speciálním výročím roku 2019, jako je např. 30. výročí listopadu 1989. Tyto speciály Tlučhořů by se mohly a měly stát novou tradicí Dvojky. Na závěr si dovolím jen obecnou poznámku, že svět, nejen ten mediální, se od roku 1991 značně změnil a nelze očekávat, že formát pořadu za 18 let zůstane zcela beze změny. Stačí se podívat na to, jak se za tuto dobu změnily noviny, vysílání TV a obecně vkus kolem nás. Věřím, že zvážíte moje argumenty a časem tuto úpravu akceptujete, ne-li oceníte.

Se srdečným pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu

autor: kob
Spustit audio