Stížnost posluchače P. Jetmara ohledně zrušení pořadu „Kupředu do minulosti“ (březen 2017)

29. březen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 3. 2017

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Jetmare,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S tímto vyjádřením se Rada ČRo ztotožnila.

S přátelským pozdravem

jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Jetmare,

ačkoli jste při vyjádření svého názoru na ukončení vysílání pořadu Kupředu do minulosti zvolil poměrně ostré až invektivní formulace, pokusím se Vám věcně odpovědět, proč k této změně (jedné z mnoha programových změn v uplynulých měsících) došlo, a jaká je motivace nového vedení Českého rozhlasu, úseku Programu i stanice ČRo Dvojka.

Navzdory tomu, že je nám podsouváno leccos, mohu Vás jen opět ujistit o tom, že důvody nebyly politické, že nešlo o jakýkoli tlak kohokoli, že nešlo o snahu cokoli utlumit, nýbrž jde zcela prostě o záměr obsahový a dramaturgický. S novým vedením rozhlasu, Programu i stanice přicházejí zcela přirozeně změny. Snad jste už některé na ČRo Dvojka i zaznamenal: posilujeme v nich důraz na poznávání a popularizačně-vzdělávací pořady garantované odborníky příslušných oborů, intenzivně pracujeme s hudební dramaturgií (rozšiřujeme záběr směrem k instrumentální hudbě či současné tvorbě), hledáme nové formáty kultivované zábavy, věnujeme větší péči dětem (večerní dobrodružná Četba pro celou rodinu) apod. Stanice ČRo Dvojka je stanicí „rodinného typu“. Není stanicí zpravodajskou, ani publicistickou, chce být něčím, co nazýváme „rozhlasem v plné kráse“. Chceme, aby se u nás posluchači něco dozvěděli, aby byli obohaceni uměleckými díly, chceme jim rozšiřovat obzory, chceme je také těšit a bavit, chceme, aby u nás relaxovali, zkrátka chceme jim (Vám) nabídnout přívětivého společníka do ne právě jednoduché doby.

Pořad Kupředu do minulosti (vysílaný v týdenní periodicitě 3 roky) měl původně nabízet „staré recepty na nové problémy“. Časem se ale stále více měnil v pořad aktuální publicistiky reagující mj. na migrační či finanční krizi, problematiku blackoutu, islámu, kolapsu společnosti, konce civilizace atd. Pro pořady tohoto typu máme prostor na jiných stanicích Českého rozhlasu, především na analyticko-publicistickém ČRo Plus, kde jsou také zmíněné problémy často řešeny. Docela nechybí ale ani na ČRo Dvojce (Jak to vidí, Káva o čtvrté, Host do domu). Mnohá další témata (tematika soli a její přemíry v naší stravě, cukru, výchovy, vztahů v rodině, permakultury…) Dvojka zpracovává jak ve své dopolední Poradně, tak v Kávě o čtvrté. ČRo Dvojka samozřejmě chce být stanicí, která nabídne poznání a vzdělání. Pečlivě proto volíme odborníky na daná témata.

Posluchači ČRo Dvojky, jak víme z analýz i jejich ohlasů, mají v mimořádné oblibě pořady historické, proto jsme od nového roku zaměřili podvečery ve všední dny především na historická témata. V rámci zjednodušení struktury programového schématu budou v jednotném čase. Jsou, resp. budou zde cykly jako Toulky českou minulostí, Jak to bylo doopravdy, Děti Charty, Osudové ženy, Českoslovenští legionáři ad., a do tohoto rámce Kupředu do minulosti ve své dnešní podobě již nezapadá. O jeho zajímavé hosty ale posluchači nepřijdou: hned několik z nich, Václava Cílka, Andora Šándora, Cyrila Höschla a další, našim posluchačům nabízí dopolední pořad Jak to vidí, a to dokonce s podobnými či shodnými tématy. Bohužel, pan Petránek je výrazně limitován svým zdravotním stavem a sám se proto rozhodl k ukončení své pravidelné spolupráce s vysíláním.

Martina Kociánová, jíž tak obdivujete, zůstává moderátorkou Českého rozhlasu Dvojka – moderuje Hosta do domu, hodinový pořad v dopoledním prime-timu, kam si každý čtvrtek zve své hosty. Připomínám také, že celý obsáhlý archiv pořadu Kupředu do minulosti je Vám k dispozici na internetových stránkách ČRo k opakovanému poslechu. Nemáme v plánu cokoli mazat či „cenzurovat“.
Abych se ale závěrem vrátila k tomu, co vnímám jako „gros“ Vaší stížnosti: ano, pořad Kupředu do minulosti jako takový z výše popsaných důvodů končí, leč ani tak Vás nepřipravujeme ani o témata, jimiž se zabýval, ani o hosty, jež zval k mikrofonu, ani o moderátorku, s níž nadále spolupracujeme.
Věřím, že při pohledu na strukturu vysílání stanice ČRo Dvojka (a dalších 22 stanic Českého rozhlasu, nabízejících 24 hodin denně tisícovky kvalitních pořadů) nemůžete kohokoli z vedení této ctihodné instituce podezírat z toho, že by měl zájem „utlumovat přenos podnětných a velice zajímavých informací k posluchačům“, jak píšete. Není tomu tak. A jsem přesvědčena, že k tomu při poslechu dojdete vzápětí i Vy, vážený pane Jetmare. Veškeré naše konání totiž směřujeme právě k vám, našim posluchačům, neboť i při programových změnách a neutuchajícím hledání nových typů pořadů a formátů jsme motivováni pouze snahou nabídnout vám všem to nejlepší, čeho jsme schopni.

Děkuji Vám za to, že jste vyjádřil svůj názor,
přeji Vám vše dobré

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio