Stížnost posluchače P. Mikuláška ohledně používání adjektiv k názvům politických stran (říjen 2016)

26. říjen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 10. 2016

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Mikulášku,
problematika Vašeho podnětu se ve stížnostech neobjevuje poprvé. Podobný podnět před nedávnem zaslal Radě Českého rozhlasu jiný posluchač. V tehdejším vyjádření ředitel Zpravodajství Jan Pokorný uvedl, že „u méně známých politických stran je asi správné dát posluchači informaci, jaká stanoviska ten který subjekt zastává“. Z toho Rada Českého rozhlasu v odpovědi posluchači usoudila, že u často diskutovaných politických uskupení či konkrétních politiků Český rozhlas od „nálepkování“ upustí. Domníváme se, že zmíněná Alternativa pro Německo je již českému posluchači dostatečně známa. Poprvé uspěla v roce 2014 ve volbách do Evropského parlamentu, v témže roce získala křesla i v saském, braniborském a durynském zemském parlamentu. Od roku 2015 má své zastoupení i v parlamentech spolkových zemí Hamburk a Brémy. Podle všech dostupných informací se v současnosti jedná o třetí nejsilnější politický subjekt v Německu.
Nejen v tomto případě by zřejmě bylo vhodnější, aby v případě využívání adjektiva „protiimigrantský“ ve spojení se stranou Alternativa pro Německo zaznělo v této souvislosti i podobné adjektivum u konkurenčních stran (například proimigrantská).
S vedením Českého rozhlasu Vámi zmíněnou problematiku prodiskutujeme. Stojí za úvahu zvážit, zda by nebylo vhodné vytvořit pravidla pro používání „nálepek“ tak, aby nebyly ze strany redaktorů či editorů zneužitelné.
Rada ČRo iniciovala vznik několika nezávislých odborných analýz vysílání Českého rozhlasu a bude v tom dále pokračovat. Analýzy vzniklé pro potřeby Rady ČRo jsou zveřejňovány na internetových stránkách ČRo. Nepochybně v nich najdete něco, co Vás zaujme, viz např. analýzy dostupné zde: http://www.rozhlas.cz/rada/legislativa/_zprava/prezidentske-volby-ve-vysilani-cro-1--1248749 a http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/ctyri-odborne-analyzy-vysilani-ceskeho-rozhlasu-v-roce-2015--1593820 .

S pozdravem
Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane inženýre,

editorské posouzení bylo následující: V tomto regionu ztratila hlasy Angela Merkelová a její strana Křesťansko demokratická unie. Její program a směřování je obecně známé, stejně tak jako u sociálních demokratů. V první fázi tedy zpravodajství ČRo volilo i výše zmíněná adjektiva “krajně pravicová”, a to po konzultaci s renomovanými politology.

Alternativa pro Německo, je strana, která je zřejmě na vzestupu, po jejím úspěchu jsme považovali za správné i ve zpravodajských materiálech informovat o tom, jaká tato strana je. A dovolím si trvat na tom, že z politologického pohledu je to strana krajně pravicová, z hlediska jejího konání a veřejných prohlášení i protiimigrantská. Tato adjektiva vnímám spíš jako konstatování faktu, než jako hodnocení. A srovnávání se zpravodajstvím za minulého režimu si dovolím zdvořile odmítnout.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio